ISPOVIJEST OCA

‘Šokiran sam. Moj sin preprodaje aute, ide na brze vožnje, ima neke kazne, ali ovako nešto...‘

Janko Ehrlich-Zdvořák je predsjednik udruge Spinalne ozljede Zagreb, osoba je invaliditetom i član Družbe Braća hrvatskog zmaja

Jan Ehrlich i Janko Ehrlich-Zdvořák, sin i otac

 Facebook

Jan Ehrlich, 23-godišnji vozač koji se sinoć oko 22 sata na parkiralištu šoping centra u Buzinu Mercedesom zaletio u ljude i jedan automobil - nakon čega je pet osoba ozlijeđeno, od toga tri teško – i ranije je znao s automobilom juriti po zagrebačkim parkiralištima, a ima i nekoliko prometnih kazni zbog prebrze vožnje.

Otkriva to za Jutarnji u ekskluzivnom razgovoru njegov otac, 58-godišnji Janko Ehrlich-Zdvořák, koji je šokiran zbog nesreće koju je izazvao njegov sin jedinac.

Ehrlich-Zdvořák inače je predsjednik udruge Spinalne ozljede Zagreb, osoba je invaliditetom i potrebna mu je sinova pomoć.

- Ne znam što se točno dogodilo. Sinoć mi je stigla poruka na mobitel da je moj sin imao prometnu nesreću. Nakon sat i pol zvali su me iz policije da mi kažu da je sin imao prometnu nesreću, da je on dobro, ali da je auto smrskan i da ima ozlijeđenih – počinje priču Janov otac.

Kaže da je njegov sin student poslovnog menadžmenta, a da se bavi preprodajom automobila i da je i ovaj automobil kupio kako bi ga preprodao. Novac za kupnju prvog automobila mu je on dao.

- Popriličan šok mi je ovo sve. Nisam se još čuo s njim i išao kod njega. Žao mi je zbog svega što se dogodilo. On je inače dobar i nije dosad imao ovakvih cirkusa. Ne radi gluposti, ne pije, ali znao mi je reći da se s ekipom zna naći negdje na parkiralištima gdje nema nikoga i da znaju brzo voziti – kaže Janko Ehrlich-Zdvořák.

Njegov sin je, kaže, imao prekršajne kazne zbog prebrze vožnje, ali nikada se ništa slično ovome nije ranije dogodilo.

- Sigurno mi nije vikend lijepo počeo. Nadam se da ovakav šok koji je izazvao neće previše utjecati na presudu jer mi je jako potreban i pomaže mi u svakodnevnim aktivnostima – kaže otac uhićenog vozača.

Janko Ehrlich-Zdvořák povjesničar je umjetnosti i polonist, član Družbe Braća hrvatskog zmaja. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predsjednik je Spinalnih ozljeda Zagreb kao i zagrebačkog ogranka Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara. Prema životopisu koji se može naći na internetu autor je brojnih predavanja na temu života osoba s invaliditetom, a od 1992. do 1993. radio je i na Radiju 101. Proučava grbove i zastave, bavi se i umjetnošću.

Za medije je govorio kako je ostao nepokretan u prigodi sudjelovanja sa sinom u humanitarnoj utrci Wings for Life World Run u Zadru 2017. godine.

Za tportal je tako ispričao kako mu je jedan skok na glavu u zagrebačko jezero Jarun u ljeto 1982. potpuno promijenio život

"Bio sam s društvom na Jarunu te smo plivali na Otok ljubavi. I naravno, kao svi tinejdžeri, pravili smo se važni. Bila je u tom društvu i jedna moja simpatija, koju sam htio impresionirati. Skočio sam na glavu, i udario u dno. Bio je to udarac koji mi je promijenio život - ispričao je tada za tportal.

U tom trenutku, puknuo mu je šesti kralježak u vratu te mu je stradala leđna moždina. Bio je to dakle, trenutak, nakon kojeg je osuđen na kolica.

"Istina, sve mi se promijenio. I znate, kada od normalnog života počnete živjeti u kolicima, teško je zadržati optimizam. Ja sam nakon toga uspio završiti i srednju školu, potom i studij na Filozofskom fakultetu, oženio sam se i dobio sina. Uz sve to, i danas radim, istina kao volonter, ali i vjerujem u bolje sutra", ispričao je za tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2023 14:30