MAJKA HEROJA VUKOVARA

‘Šokirana sam Penavinim potezom! Njegovi motivi su politički, neka ukloni tu fotografiju...‘

Ni Penava niti bilo tko iz Vukovara mi se nije javio, kaže majka mučki ubijenog Jean-Michela Nicoliera

Jean-Michel Nicolier, Paul Nicolier, Lyliane Fournier

 Privatna arhiva, Robert Fajt/CROPIX

Plakatom na kojemu dominiraju slova "U" i "HOS" te porukom "svima koje smeta pozdrav Za dom spremni neka ne dolaze", vukovarski gradonačelnik Ivan Penava podijelio je Hrvatsku pred 18. studeni, nacionalni Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i jedini od 365 dana u godini kada društvenih podjela ne bi trebalo biti.

Njegova poruka "ne dolazite ako..." nije, međutim, podijelila samo "političare, suce, veleposlanike, policajce, državne odvjetnike, novinare", kojima je izrijekom upućena, već i čitavu javnost, branitelje, a čini se i same HOS-ovce (čiji je doprinos obrani Vukovara neupitan), odnosno njihove obitelji, jer mnogi iza Penavinog ostrašćenog nastupa prilikom predstavljanja obilježavanja programa Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje vide političku predstavu.

Misle tako i Lyliane Fournier te Paul Nicolier, majka i brat na Ovčari mučki ubijenog branitelja Jean-Michel Nicoliera, Francuza koji je Vukovar branio upravo u uniformi HOS-a, a Penava njegov lik i poruku koristi zaštitnim znakom odnosno sloganom ovogodišnjeg obilježavanja.

image

Plakat koji je jučer predstavio Penava

Grad Vukovar FB

Na plakatu su, podsjetimo, istaknute njegove riječi "Vukovar, moj izbor i u dobru i u zlu", izrečene francuskim reporterima u podrumu vukovarske bolnice neposredno prije pada grada u izjavi koja je glasila ovako: "Više puta su mi predložili da izađem iz grada i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. U Vukovar sam došao kao dragovoljac. Mislim da im trebam pomoći. Vukovar je moj izbor, i u dobru, i u zlu".

Ono što obitelj stradalog Jean-Michela želi je da se taj njima najbolniji dan u godini obilježi dostojanstveno, da se oda počast svim braniteljima i stradalnicima vukovarske tragedije u jednoj koloni bez podjela i politike. Gospođa Lyliane nam kaže kako je gradonačelnik Ivan Penava učinio upravo suprotno, da je preko politike unio razdor a pri tome iskoristio ime Jean-Michela.

- Ja sam putem medija vidjela da je gradonačelnik Ivan Penava predstavio plakat na kojemu je Jean-Michel, to me iznenadilo, jer mi se ni Penava niti bilo tko iz Vukovara nije javio niti me upoznao s tim. No, kako ne razumijem hrvatski jezik, nisam shvatila detalje. Sin Paul i naš prijatelj Herve bili su u Zagrebu na sahrani, pa me je nazvao Paul i objasnio kontekst i prenio Penavine izjave. Tada sam se osjećala šokirano - govori nam Lyliane Fournier, naglašavajući da bi ona, čak i da ju je netko iz Vukovara i kontaktirao, odbila dati dozvolu da se fotografija njezina sina i njegova izjava koristi na ovaj način.

Pitamo je sa čime se konkretno ne slaže.

- Problem je ono što Penava predstavlja na političkoj sceni, s druge strane, Jean-Michel nije ni glumac ni "zvijezda" da završi na plakatu. On je došao braniti Hrvatsku i Vukovar, ali nije bio jedini. Mnogi su poginuli u toj obrani. Penavini motivi su politički, ja ne želim da se ime mojega sina veže uz bilo koju politiku u Hrvatskoj, pa tako ne želim da bude na tom plakatu, već da se s njega ukloni - rekla nam je Lyliane Fournier.

image

Ivan Penava

Grad Vukovar FB

Da je obitelj francuskog branitelja nezadovoljna načinom na koji ga je eksponirao Penava u petak je gostujući na HRT-u kazao ministar branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved. Lyliane nam potvrđuje da se doista njezin sin Paul našao s ministrom te mu iskazao svoje nezadovoljstvo.

- Mi smo u stalnom u kontaktu s ministrom Medvedom, ali to nema veze s njegovim političkim predzankom, već s funkcijom ministra svih branitelja i čovjekom koji nam je najvažniji u našoj potrazi za posmrtnim ostacima našega Jean-Michela. S gradonačelnikom Vukovara Penavom nisam ni u kakvom kontaktu, vidjeli smo se nekoliko puta, na otkrivanju biste, kao i na otvorenju mosta koji nosi Jean-Michelovo ime, ali to je bilo prije sedam, osam godina, pa me tim više iznenađuje ovakav njegov postupak - govori ona.

Nada se, kaže, da će Penava shvatiti i prihvatiti njezin stav iskazan u ovom razgovoru, a ukoliko neće, govori, osobno će mu poslati poruku: "Ne želim da se moj sin koristi u političke svrhe bilo koje stranke!"

- Ne problematiziramo činjenicu da se ističe HOS u ovogodišnjem obilježavanju, samo ne želimo da se oni politiziraju. Čuli smo razne reakcije, izgleda da se ni svi HOS-ovci ne slažu s tom Penavinom idejom i izjavom. Vukovar ih je branilo 58, dvadesetak ih je živo, svatko od njih ima svoj životni put, neki su u politici, neki su angažirani kroz udruge, neki su u raznim poslovnim aktivnostima, ali svi su prijatelji obitelji Nicolier, posebno oni koji su se borili s Jean-Michelom na Sajmištu, dodaje.

I ona će sudjelovati u ovogodišnjoj Koloni sjećanja, i to sa svojim prijateljima.

- Ja sam Francuskinja i mene politika u Hrvatskoj ne zanima. Idem tamo zbog sjećanja na svojega sina i zbog svih koji su poginuli u Vukovaru - naglašava gospođa Lyliane.

Prošle su 32 godine otkako je posljednji puta vidjela svojega sina, toliko traje nada da će se pronaći njegovi posmrtni ostaci kako bi ih mogla dostojno sahraniti.

- Čuvam tu nadu, no kako godine odmiču ona je sve slabija i slabija, ali nikada neće nestati. Ako ga i ne pronađu prije moje smrti ja znam da ta potraga nikada neće stati, jer će iza mene ostati moj sin i moj unuk, naši prijatelji, oni nikada neće odustati, kaže nam kroz suze gospođa Lyliane.

Lyliane Fournier se u Hrvatsku trajno preselila prije osam godina, ovdje će, kaže, ostati do kraja života a želja joj je da jednoga dana bude ovdje sahranjena. Želja joj je također da njezin sin počiva kraj još jednoga vukovarskog heroja - Blage Zadra, kao i njegova sina Roberta.

- Imam poseban odnos s Katom Zadro, bili smo prije desetak dana na godišnjici pogibije njezina supruga Blaga. Kata je moja utjeha i inspiracija. Svaki puta kada mi je teško sjetim se nje i njezine energije. Ja sam u Vukovaru izgubila sina, Kata je izgubila muža i sina. Čekala je sedam ili osam godina da se pronađu njihovi ostaci. Uspjela je sve to izdržati - rekla nam Lyliane Fournier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 16:27