EUROZASTUPNIK

Sokol imenovan izvjestiteljem Odbora za regionalni razvoj za proračun EU-a za 2023.

Kao izvjestitelj, snažno ću se založiti da se kohezijska politika podupire kao primarni investicijski instrument proračuna EU-a, rekao je

Tomislav Sokol

 M.lahousse/Ured zastupnika

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol imenovan je izvjestiteljem za mišljenje Odbora za regionalni razvoj (REGI) Europskog parlamenta o općim smjernicama za pripremu proračuna za 2023., dio III., priopćio je ured zastupnika.

U sklopu nove funkcije Sokol će biti odgovoran za formiranje stajališta Odbora za regionalni razvoj (REGI) Europskog parlamenta o djelovanju politike Unije za regionalni razvoj i koheziju, procjenu utjecaja drugih politika Unije na gospodarsku i socijalnu koheziju te usklađivanje strukturnih instrumenata Unije u kontekstu proračuna za 2023. godinu.

„Kao izvjestitelj, snažno ću se založiti da se kohezijska politika podupire kao primarni investicijski instrument proračuna EU-a koji omogućuje gospodarsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju te predstavlja jedan od temelja oporavka od pandemije bolesti COVID-19“, najavio je Sokol, navodi se u priopćenju.

„Kohezijska politika temelji se na solidarnosti, kojom se nastoji ostvariti cilj da se promiče i podupire sveukupni skladni razvoj država članica i regija. Posebnu pozornost usmjerit ću na ruralna područja i regije koje su izložene ozbiljnim i trajnim demografskim poteškoćama, dakle na regije s vrlo niskom gustoćom naseljenosti uključujući pogranične i planinske regije te na otoke“, rekao je HDZ-ov europarlamenetarac.

„Dokazano je da ulaganja u okviru kohezijske politike i politike regionalnog razvoja imaju znatnu europsku dodanu vrijednost i da doprinose postizanju ciljeva kao što su unapređenje konkurentnosti gospodarstva Unije, izgradnja infrastrukture, poticanje prekograničnog povezivanja europskih znanstvenika i istraživača, poboljšanje prometnih, energetskih i komunikacijskih veza među državama članicama, promicanje inovacija te podupiranje prijelaza na digitalno gospodarstvo“, istaknuo je Sokol.

„Oko 7% godišnjeg proračuna koristi se za administraciju Europske unije, dok se oko 93% proračuna vraća građanima, gradovima, regijama, poljoprivrednicima i poduzetnicima kroz programe i projekte financirane EU sredstvima. Pritom je važno da kohezijska politika na odgovarajući način bude zastupljena u proračunu za 2023. godinu“, zaključio je Sokol, stoji u priopćenju.

Opći proračun Europske unije instrument je kojim se utvrđuje i odobrava ukupan iznos prihoda i rashoda koji se svake godine smatraju potrebnima za Europsku uniju. Jedini je centralizirani instrument provođenja zajedničke fiskalne politike na razini Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:41