TOP PRIORITET

Šoping od 70 milijuna eura: Hrvatska kupuje moćni raketni sustav protuzračne obrane!

Mistral 3 je prijenosni raketni sustav s infracrvenim navođenjem namijenjen za obaranje letjelica i projektila na visini do tri km

Sustav Mistral

 Philippe Huguen/Afp

Hrvatska je krenula u modernizaciju svoje protuzračne obrane. Na jučerašnjoj sjednici Vlada je odobrila kupnju raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa Mistral zajedno s pripadajućim raketama, u vrijednosti od 542.161.056,27 kuna, odnosno 71,9 milijuna eura. U taj iznos uključen je i PDV.

Ministar obrane Mario Banožić na sjednici Vlade pojasnio je da je zbog agresije Rusije na Ukrajinu i pada besposadne letjelice u Zagrebu nabava raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa postavljena kao najviši prioritet opremanja Oružanih snaga u kratkoročnom razdoblju. Nakon što je Ministarstvo obrane organiziralo prezentacije više proizvođača te provelo raščlambu tko je u najkraćem vremenu u stanju isporučiti ovaj PZO-sustav, izbor je pao na francuski Mistral koji proizvodi tvrtka MBDA missile systems. Ponuda Francuske dobila je na jačini s obzirom na to da je ugovorom o prodaji 12 aviona Rafale Francuska odobrila donaciju lansera Mistral, za zaštitu zrakoplovne baze u kojoj će se nalaziti avioni Rafale.

Osim lansera u paketu donacije je i paket logističke potpore koji uključuje specijalne alate i ispitnu opremu, pričuvne dijelove, tehničku dokumentaciju i tehničku potporu, kao i obuku za operatere i tehničare Oružanih snaga koja je već provedena u Francuskoj. U samoj odluci Vlade ne navodi se koliko će Francuska donirati lansera niti koliko će ih kupiti zajedno s raketama. No, Jutarnji list je još prije mjesec i pol dana najavio ovu kupnju. Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska bi u konačnici kupila lansera za opremanje pet bitnica sustava protuzračne obrane kratkog dometa.

Kako je na sjednici Vlade otkrio ministar Banožić, dogovoreni paket predviđa isporuku raketa Mistral 3 i lansera sustava kratkog dometa s najnovijom termalnom kamerom, sustavom za šifriranu elektroničku identifikaciju ciljeva i kompletom za koordinaciju zapovijedanja i upravljanja. Također je osiguran i paket integrirane logističke potpore, koji uključuje specijalni alat i ispitno-mjernu opremu, inicijalni komplet pričuvnih dijelova, tehničku dokumentaciju, vježbovne rakete, obuku osoblja prema načelu "obuka obučavatelja" i tehničku potporu proizvođača te jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po isporučenoj opremi.

Prema neslužbenim informacijama, isporuka prvih lasera Mistral 3 bila bi krajem sljedeće godine. Cjelokupni naručeni sustav Hrvatska bi platila u sljedećih pet godina. Već ove godine bit će plaćeno 16.155.000 eura ili 121.719.847,50 kuna; u 2023. godini 17.687.157 eura ili 133.263.884,42 kune; u 2024. godini 12.471.705 eura ili 93.968.061,32 kune; u 2025. godini 23.823.510 eura ili 179.498.236,10 kuna; u 2026. godini 1.819.766 eura ili 13.711.026,93 kune.

Mistral 3 je prijenosni raketni sustav s infracrvenim navođenjem namijenjen za obaranje letjelica i projektila na visini do tri kilometra. Rakete se mogu ispaljivati s ramena, s posebnih stalaka s po dvije rakete, ali i s brodova, helikoptera i vozila. To znači da bi ih Hrvatska vojska mogla koristiti na brodovima, vozilima Patria i na helikopterima Blackhawk. U kontekstu nabave ovog sustava iznimno je važna informacija da Francuska donira lansere za zaštitu zračne baze Pleso, gdje će novi avioni biti smješteni te da će sustavi stići krajem sljedeće godine, dakle nekoliko mjeseci prije dolaska prvih Rafalea koji bi trebali stići početkom 2024. godine. Serijska proizvodnja Mistrala počela je 1989. godine, a danas ga koriste vojske 27 zemalja. Ovaj sustav u regiji dosad su kupile Sjeverna Makedonija i Srbija.

Odluka o nabavi novog protuzračnog sustava iznimno je značajna s obzirom na to da Hrvatska u ovom trenutku ne posjeduje nikakvu protuzračnu obranu. A bez nje i nabava novih borbenih aviona nema pravu učinkovitost. Prema ranijim najavama ministra obrane, nakon kupnje sustava kratkog dometa ići će se u nabavu protuzračnog sustava srednjeg dometa. Prema neslužbenim informacijama, Ministarstvo obrane i Glavni stožer razgovaraju s Francuskom o kupnji sustava VL MICA. Riječ je o kopnenom protuzračnom sustavu srednjeg dometa koji koristi raketu "ispali i zaboravi". Domet rakete je između 20 i 30 kilometara, težina rakete je 113 kilograma, s bojnom glavom od 12 kg te ima Thalesov AD4A radar. Brzina joj je 3 macha (više od 3000 kilometara na sat). Ugovor o nabavi ovog sustava mogao biti potpisan sljedeće godine te biti isporučen 2026. godine.

U posljednjih godinu dana ovo je već četvrti veliki ugovor o opremanju Hrvatske vojske. Nakon ugovora o kupnji borbenih aviona, ugovorena je nabava vozila Bradley, vojne terenske bolnice Role 2B, i sada protuzračnog sustava kratkog dometa. Prema neslužbenim informacijama, u tijeku su vrlo ozbiljni pregovori oko realizacije nabave dva nova izvanobalna ophodna broda. Sve to znatno će podići sposobnosti Oružanih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2023 07:16