ALEMKA MARKOTIĆ

‘Šostar je neurokirurg, kolega Lauc molekularni biolog... Ne možemo na taj način razgovarati!‘‘

Očekujemo da mjere donesu određeni učinak, ali će taj učinak sada biti sporiji jer se virus proširio u populaciji, rekla je
Alemka Markotić
 Robert Anic/Pool/Pixsell/Cropix

Profesorica Alemka Markotić u središnjem Dnevniku HTV-a je rekla da je za sada sve pod kontrolom kada je u pitanju isporuka lijekova Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" zbog odluka veledrogerija o obustavi.

- Sigurna sam da će se rješenje naći, a jasno je da pacijenti u ovoj situaciji ne smiju ostati bez lijekova. Za sada nema nikakve krize, imamo dovoljno zaliha, a nadam se rješenjima koja će biti prihvatljiva za sve, istaknula je.

O potezu veledrogerija da obustave isporuku u ovoj situaciji rekla je da je duga povijest odnosa, kojekakvih problema, da bi se o tome moglo nekoliko emisija razgovarati.

- To je nešto što se događa jedanput ili dvaput godišnje i u suštini se nađe rješenje problema. Mislim da ima prostora za raspravu i o cijenama i o puno toga.

Što se tiče situacije s Covidom, ravnateljica "Fran Mihaljevića" rekla je da već nekoliko tjedana otprilike isti broj pacijenata primaju i otpuštaju.

- Sedam je bolesnika na respiratoru, a borimo se svakodnevno sa situacijom da su pojedini djelatnici pozitivni. Moramo na neki način pokriti ljude, za sada sve funkcionira. Povećanje broja hospitaliziranih pratimo, dodala je profesorica rekavši da nitko od djelatnika nije ozbiljnije bolestan.

Profesorica Markotić istaknula je da je prerano donositi zaključke o tome jesu li ili nisu novodonesene mjere urodile plodom, a s obzirom da su u zabilježene manje brojke posljednja dva dana.

- Treba pratiti cijeli tjedan, vidjet ćemo kako se će stvari razvijati. Očekujemo da mjere donesu određeni učinak, ali će taj učinak sada svakako biti sporiji jer prije kada smo donosili mjere, virus nije bio toliko raširen u populaciji. Sada kada se toliko raširio, one ne mogu polučiti tako brz učinak.

Na upit treba li uvesti i jače mjere, Markotić kaže da se prate brojke, situacija, stanje i starost oboljelih, kao u drugim zemljama.

- Niti jedna zemlja ne trči s uvođenjem oštrijih mjera dok ne moraju.

Komentiraola je izjavu znanstvenika Igora Štagljara koji je rekao da smo sada "na prekretnici" i ako ne reagiramo da nas čeka češki scenarij.

- Kolegu Štagljara iznimno cijenim i sve njih, međutim svi mi govorimo prema svojem mišljenju i nahođenju. Za takve prognoze i analize su pozvani epidemiolozi da to naprave prema različitim modelima, iskustvu, brojkama kojima raspolažu... Kolega Capak i kolega Kolarić vas stalno o tome izvješćuju, mislim da se svatko od nas ipak treba držati svojeg dijela ekspertize te u tom kontekstu procjenjivati takve stvari, smatra Markotić.

Zamoljena je da komentira izjave Šostara i Lauca. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar, rekao je da bi s obzirom na broj ljudi u samoizolaciji u Zagrebu za dva tjedna možemo očekivati do 2.500 dnevno zaraženih. Član Znanstvenog savjeta Vlade Gordan Lauc je pak rekao da u ovom trenutku u Zagrebu ima 50 do 100 tisuća zaraženih.

- Kolega Šostar je neurokirurg, ja sam infektolog, kolega Lauc je molekularni biolog. Mi možemo imati neku svoju ideju o nečemu, a najbolje da se ovo prepusti struci koja je za to pozvana da to radi, a to je epidemiološka struka. Svatko može od nas pogoditi neku brojku, ja sam pogodila dan kada je bilo 0 zaraženih. Ali ne zato što nešto znam, nego zato što sam to pogodila. Ne možemo na taj način razgovarati, svatko sa strane svoje struke treba davati informacije o onome o čemu je on najpozvaniji. Potrebne su nam različite informacije oko liječenja, razvoja cjepiva..., poručuje profesorica Markotić.

Naši se epidemiolozi svakodnevno čuju s kolegama iz Europe i svijeta, dodaje Markotić, ističući da relevantne podatke imaju epidemiolozi.

Zaključuje, a s obzirom na mjere, da se može očekivati slabija sezona gripe.

- To se već vidjelo u Australiji i u Novom Zelandu, ne samo oboljelih od gripe, već i u redukciji broja drugih infekcija dišnog sustava. To može pomoći za restrikciju tih bolesti i za Covid. Vrlo je važno prakticirati sve mjere, svi šmrcamo i kašljemo. Jako je važno i nositi maske, distanca je iznimno važna, kao i provjetravanje prostora. Može se nagomilati aerosol, kojim se vjerojatno možemo zaraziti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 08:42