GRAD ZAGREB

Šostar: ‘Vrhunac ovog vala epidemije tek nas čeka u drugoj polovici studenog‘

Brzi testovi još se nisu počeli raditi u Zagrebu, oni će se raditi osobama koji imaju simptome, obujam posla će se smanjiti 30-40 posto
 Boris Kovacev/Cropix

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 1025 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 390 nalaza bilo pozitivno, objavio je N1.

U NZJZ „Dr. A. Štampar“zabilježena je 181 pozitivna osoba, a Nacionalni je stožer izvijestio da je ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata 677.

Epidemiolozi Zavoda uspješno su kontaktirali 895 osoba. Od navedenog, 653 osobe od prethodnih dana, a 242 osobe od 3. studenog. Mjera samoizolacije izrečena je 748 osoba.

- Brzi testovi još se nisu počeli raditi u Zagrebu, oni će se raditi osobama koji imaju simptome, obujam posla će se smanjiti 30-40 posto, ali svi asimptomatski slučajevi te oni koji putuju morat će ići na PCR - izjavio je za HRT ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' Zvonimir Šostar

Šostar kaže da se vrhunac ovog vala epidemije očekuje u drugoj polovici studenog. Zdravstveni sustav se pojačano puni jer je sve više starijih osoba zaraženo, koje zahtijevaju bolničko liječenje.

U Osječko-baranjskoj županiji su 122 pozitivne osobe, a gotovo polovica njih je s područja grada i prigradskih naselja, izjavio je jutros Mato Lukić, ravnatelj osječkog doma zdravlja.

Marina Payerl-Pal, ravnateljica ZJZ Međimurske županije je izjavila jutros da je u toj županiji jučer registrirano 80 pozitivnih osoba.

- Doista je situacija ozbiljna jer svakodnevno bilježimo velike brojke novozaraženih. Jučer je registrirano 80 novih slučajeva. Mi se bližimo gotovo 15 tisuća testiranja od početka epidemije. Podaci od zadnjih tjedan, dva govore o velikom udjelu pozitivnih nalaza, rekla je prim. dr. Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

- U županijskoj bolnici Čakovec trenutno su hospitalizirana 54 covid pozitivna pacijenta, od toga je 6 pacijenata na respiratoru. Dio djelatnika je pozitivan, imamo oko 2% pozitivnih djelatnika. Srećom ti tzv. točkasti pozitiviteti nam omogućavaju da se koliko toliko normalno bavimo našom osnovnom djelatnošću prema ostalim pacijentima koji nisu covid pozitivni, rekao je doc. dr.sc. Tomislav Novinščak, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:44