ODLAZI IZ SABORA

Spajić (DP) aktivirao šest plus šest i podsjetio: ‘Odrekao sam se prava na državni stan i naknade za odvojeni život‘

Nakon odlaska iz Sabora, poručio je, posvetit će se stranačkim aktivnostima na terenu u svojoj četvrtoj izbornoj jedinici

Danijel Spajić

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti Danijel Spajić iz Domovinskog pokreta odlučio je aktivirati pravo na naknadu pune plaće šest mjeseci te još pola plaće kroz narednih šest mjeseci (6 plus 6), što je u srijedu jednoglasno potvrdio saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Želio sam aktivirati pravo na plaću na tri mjeseca do izbora, no to zakon ne dozvoljava, kazao je Spajić u telefonskom razgovoru za Hinu. Podsjetio je pritom da se krajem 2022., kada je izbila inflacija odrekao prava na državni stan i naknade za odvojeni život zbog solidariziranja sa građanima koji sve teže žive.

Nakon odlaska iz Sabora, poručio je, posvetiti će se stranačkim aktivnostima na terenu u svojoj četvrtoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Virovitičko-podravsku i dio Koprivničko-križevačke županije.

Spajić, inače predsjednik podružnice DP-a u Virovitičko-podravskoj županiji, prije nego je postao zastupnik radio je u realnom sektoru, imao vlastitu tvrtku koju je nakon dolaska u Saboru prodao kako ne bi bio u sukobu interesa.

Po zakonu, primateljima naknade plaće nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti sva prava prestaju ako počnu ostvarivati plaću po drugoj osnovi ili steknu uvjete za mirovinu, o čemu su obavezni obavijestiti Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Spajića je u zastupničkim klupama početkom mjeseca zamijenio Mario Radić koji je odlučio aktivirati svoj zastupnički mandat. Radić je na parlamentarnim izborima izabran za zastupnika u četvrtoj izbornoj jedinici, ali je tada odmah dao zahtjev za mirovanje mandata te je umjesto njega DP u Saboru zastupao Spajić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 17:33