UHIĆENJE U CADIZU

ŠPANJOLCI KOD GIBRALTARA UHAPSILI DVOJICU HRVATA, SUMNJIČE IH ZA KRIJUMČARENJE CIGARETA Sindikat: 'Ovo je novi primjer kriminalizacije pomoraca'

 Reuters / REUTERS

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske u srijedu su upozorili na sve češći problem, kako tvrde, kriminalizacije pomoraca navodeći novi slučaj u španjolskoj luci Cadiz gdje je u prvoj polovici srpnja policija pritvorila dva hrvatska i ostale pomorce tegljača koji je teglio brod bez posade, radi sumnje u krijumčarenje cigareta.

Policija je pritvorila cijelu posadu tegljača jer se utvrdilo da je na tegljenom brodu bez posade bila određena količina cigareta.

Pomorci su zadržani u zatvoru zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo krijumčarenja cigareta, iako su se cigarete nalazile na tegljenom brodu bez posade, navode u Sindikatu.

Pritvoreni su svi članovi posade: tri Talijana, dva Hrvata i jedan Rumunj.

Prema saznanjima sindikata, pomorcima su u zatvoru u Cadizu osigurana prava te im je, na njihov zahtjev, dodijeljen prevoditelj na engleski jezik.

Sindikat pomoraca je dojavu da su dva hrvatska pomorca pritvorena u zatvoru Santa Maria u Cadizu u Španjolskoj dobio od članova obitelji pomoraca.

Nakon toga su obavijestili mjerodavne institucije u Hrvatskoj, pravni odjel Međunarodne organizacije transportnih radnika (ITF) i ITF inspektora u Cadizu.

"Stupili smo u vezu s vlasnikom tegljača te dobili informacije da je kompanija angažirala odvjetnika i uputila predstavnika kompanije u Cadiz. Očekujemo da će hrvatsko veleposlanstvo u Španjolskoj posjetiti naše pomorce kojima su tijekom istražnog postupka oduzeti mobiteli, pa s njima ne možemo neposredno kontaktirati", poručili su su iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:36