FILIP VI. I LETIZIA

Španjolski kraljevski par dolazi u Hrvatsku, diplomatski izvor otkrio detalje njihova posjeta

Po dolasku će im biti priređen ceremonijalni doček, a zatim će se Filip VI. susresti s predsjednikom Zoranom Milanovićem

Španjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizia

 Tobias Schwarz/Afp

Španjolski kralj Filip VI. (54) i kraljica Letizia (50) dolaze idući tjedan u službeni posjet Hrvatskoj, "koji je već dugo u planu" a kojim žele ojačati “odlične odnose” dviju zemalja, rekla je Hini visokopozicionirana osoba iz španjolskog ministarstva vanjskih poslova.

Filip VI. Borbon, na prijestolju od 2014. godine, dosad jedino nije posjetio Hrvatsku i Cipar među 27 zemalja Europske unije.

On i kraljica Letizia boravili su, međutim, privatno u Hrvatskoj godine 2016. Tada su u kolovozu proveli tjedan dana sa svojim kćerima Leonor (17) i Sofijom (15) na jedrilici ploveći uz obalu Dalmacije, izvijestili su španjolski mediji.

U kraljevskoj kući u palači Zarzuela, pored Madrida, nisu htjeli potvrditi niti demantirati tu informaciju napomenuvši da ne izvještavaju o privatnim posjetima kralja i kraljice.

Filip VI. i Letizia sukladno zakonu u Španjolskoj ne daju intervjue, izjave novinarima, niti sudjeluju na konferencijama za medije. Tijekom posjeta Hrvatskoj održat će govor.

image

Španjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizia

Jonas Ekstromer/Afp/Profimedia
image

Španjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizia

Atilano Garcia/sopa Images/Shutterstock Editorial
image

kraljica Letizia

Atilano Garcia/sopa Images/Shutterstock Editorial/Profimedia

U srijedu 16. studenoga sletjet će u Zagreb u popodnevnim satima a vratit će se u Madrid u četvrtak. Njihov posjet Hrvatskoj, u trajanju od 24 sata, bit će kraći u odnosu na posjet Njemačkoj gdje su boravili prošli mjesec.

Posjet Zagrebu dogovoren je nakon međusobne posjete premijera dviju mediteranskih zemalja. Socijalist Pedro Sanchez bio je u Zagrebu u travnju 2021., što je bio prvi posjet nekog španjolskog premijera Hrvatskoj, a konzervativac Andrej Plenković gostovao je u Madridu u ožujku.

“Ovi posjeti odvijaju se u sklopu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja”, rekao je izvor iz španjolske diplomacije.

Kraljevskom paru će po dolasku biti priređen ceremonijalni doček, a zatim će se Filip VI. susresti s predsjednikom Zoranom Milanovićem dok će kraljica Letizia biti s predsjednikovom suprugom Sanjom Musić.

Kralj i kraljica će zatim odnijeti cvijeće na Spomenik domovini, mjestu hrvatskog identiteta i odavanja počasti Hrvatskoj, a dan će završiti večerom s Milanovićem i suprugom.

Idući dan počet će kraljevim otvaranjem znanstvenog kongresa gdje će biti potpisan “memorandum o razumijevanju” vezan uz projekt na kojem će raditi fizičari dviju zemalja.

image

kraljica Letizia

Raúl Terrel/Contactophoto/profimedia
image

kraljica Letizia

Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia
image

Španjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizia

Tobias Schwarz/Afp

Hrvatski fizičari s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu zajedno će sa španjolskim kolegama ispitivati materijale potrebne za gradnju prve demonstracijske elektrane u EU u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanja dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa ogromna energija.

Postrojenje za ispitivanje se gradi u južnom španjolskom gradu Granadi.

U memorandumu bi trebalo biti navedeno da će Hrvatska uložiti 5 posto novca u izgradnju postrojenja vrijednog više od 600 milijuna eura. Hrvatska se na tu investiciju obvezala u ožujku a u četvrtak će biti konkretizirani uvjeti i detalji.

Zbog toga u Zagreb dolazi i španjolska ministrica znanosti Diana Morant, koja će potpisati memorandum.

Filip VI. i Letizia se zatim namjeravaju susresti i s predstavnicima španjolske zajednice u Hrvatskoj. Filip VI. će nakon toga održati sastanak s Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Sabora, a potom ručati s Plenkovićem. Letizia će istovremeno posjetiti jedan rehabilitacijski centar te ručati s “prvom damom” Hrvatske prije povratka u Španjolsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. veljača 2024 01:11