SUSRET S PLENKOVIĆEM

Španjolski premijer Pedro Sanchez u Zagrebu: ‘Želimo još uže surađivati s Hrvatskom‘

Drago mi je da je susret bio sadržajan i kvalitetan, rekao je Plenković i dodao kako su razgovarali o jačanju odnosa dviju zemalja
Pedro Sanchez i Andrej Plenković
 Darko Tomas/CROPIX

Hrvatska i Španjolska dobro surađuju u nizu područja, s trgovinskom razmjenom između dviju zemalja od oko milijardu eura, no kriza uzrokovana pandemijom covida-19 taj je proces poremetila te su premijeri Andrej Plenković i Pedro Sanchez u srijedu poručili kako će raditi na dodatnom jačanju suradnje.

"Hrvatska i Španjolska imaju razmjenu od oko milijade eura, smatramo da je to dobro, međutim, imali smo određenih oscilacija u vremenu covid krize. Danas smo razgovarali o tome kako da unaprijedimo suradnju, kako da naš privatni sektor što bolje surađuje, osobito kroz korištenje sredstava iz instrumenta EU sljedeće generacije", rekao je Plenković nakon sastanka sa španjolskim kolegom.

Sanchez, prvi španjolski premijer u posjetu Hrvatskoj, izjavio je da dvije strane nastoje unaprijediti sveukupne odnose koje je 2019. zaustavila pandemija, istaknuvši da fondovi EU-a mogu zemljama pomoći da potaknu i obnove svoje ekonomije.

image
Pedro Sanchez i Andrej Plenković
Darko Tomas/CROPIX

Plenković je kao način unaprijeđenja odnosa naveo i suradnju kroz skupinu EU MED9, "mediteranski klub" kojemu su se Hrvatska i Slovenija pridružile prije nekoliko tjedana.

"Hrvatska se prije nekoliko tjedana uključila u suradnju MED9, devet članica Europske unije koje su na Sredozemlju i taj forum će poslužiti kao dijalog za mediteranske zemlje da unaprijede suradnju u niz područja, osobito svih onih ključnih globalnih pitanja s kojima smo suočeni, od borbe protiv nezakonitih migracija do klimatskih promjena koje su osobito važne za sve zemlje Sredozemlja, a isto tako za niz drugih sigurnosnih i razvojnih tema koje su važne i za sjever Afrike i za istočni Mediteran", rekao je šef hrvatske Vlade.

Premijer nije zaboravio spomenuti i turizam, gdje Hrvatska i Španjolska u toj "važnoj industriji" mogu razmijeniti iskustva i vidjeti kako se, "nakon ove sjajne sezone koju smo imali", što bolje pripremiti za narednu.

"Hrvatska je izrazito aktivna u Svjetskoj turističkoj organizaciji koja ima sjedište u Madridu. Veselimo se suradnji na tom području", rekao je Plenković.

Za dvije zemlje, nastavio je premijer, od važnosti je i suradnja na području obrane i sigurnosti te u nizu operacija, osobito na Mediteranu, podsjetivši da je Španjolska iduće godine domaćin sastanka na vrhu NATO-a.

Dvojica premijera spomenuli su i suradnju na projektu DONES, koji je, kako su rekli, vrlo važan za budućnost energije, za smanjenje stakleničkih plinova.

"To je hrvatsko-španjolska partnerska suradnja o nuklearnoj fuziji u kojoj sudjeluje Institut Ruđer Bošković. Radi se o važnom, strateškom projektu koji se financira europskim sredstvima, kako bismo imali neiscrpne i čiste izvore energije", rekao je Plenković.

image
Pedro Sanchez i Andrej Plenković
Darko Tomas/CROPIX

Sanchez je također pozdravio eksperimentalni program za očuvanje okoliša.

Slijedom sastanka na vrhu s državama zapadnog Balkana tijekom posljednja dva dana u Sloveniji, Plenković i Sanchez su razgovarali i o situaciji na jugoistoku Europe te procesu proširenja.

Šef Vlade je pohvalio Sancheza da izrazito dobro poznaje prilike u BiH i ostalim državama regije.

"Iskoristili smo ovu prigodu da govorimo o tome kako omogućiti da proces proširenja ide dalje, kako prije svega imati stabilnu BiH. Za nas je posebno važno da se kroz izmjene izbornog zakona osigura legitimna zastupljenost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u najvišim tijelima BiH", rekao je Plenković.

Sanchez je izjavio da zapadnom Balkanu "treba dati ono mjesto koje mu pripada" te ponovno pozvao na proširenje EU-a.

Svog hrvatskog domaćina pozvao je i u posjet Madridu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2022 22:18