SANCHEZ U HRVATSKOJ

Španjolski premijer stiže u povijesni posjet Zagrebu, susret će se s Plenkovićem i Milanovićem

Socijalist Sanchez prvi je premijer koji posjećuje Hrvatsku od osamostaljenja 1991. godine
Španjolski premijer Pedro Sanchez
 Eduardo Munoz/AFP

Španjolski premijer Pedro Sánchez doputovat će u srijedu iz Ljubljane u Zagrebu gdje će se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem, što će biti prvi službeni posjet nekog španjolskog premijera Hrvatskoj od osamostaljenja 1991. godine.

Socijalist Sánchez, na vlasti od 2018. godine, u srijedu ujutro će u Ljubljani sudjelovati na sastanku Europske unije i zemalja zapadnog Balkana, a popodne će doputovati u Zagreb, rekli su Hini izvori iz dviju vlada u ponedjeljak navečer.

Hrvatska strana je pozvala Sáncheza u posjet u rujnu no tada je zbog promjene nekoliko ministara u španjolskoj vladi taj posjet otkazan. Madrid je zato sada odlučio iskoristiti premijerov posjet Sloveniji za dolazak u Hrvatsku.

Sánchez bi s Plenkovićem i Milanovićem trebao razgovarati o bilateralnim odnosima dviju zemalja, želji hrvatske vlade za ulaskom u zonu slobodnog kretanja Schengena te eurozonu, a također i o situaciji na zapadnom Balkanu.

U rujnu je Hrvatska pristupila neformalnom klubu mediteranskih zemalja MED 9, baš kao i Slovenija, a u njemu se među ostalim zemljama nalazi i Španjolska.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman bio je u svibnju u Madridu gdje je rekao kako su "odnosi dviju zemalja izrazito prijateljski".

"Dijelimo iste poglede na brojne teme unutar Europske unije i na međunarodnoj agendi", izjavio je tada Grlić Radman.

Dolazak Sáncheza u Zagreb bit će prvi službeni posjet nekog španjolskog premijera Hrvatskoj.

Nekadašnja potpredsjednica vlade Soraya Sáenz de Santamaría bila je u Zagrebu 2013. godine na obilježavanju ulaska u Europsku uniju a 2019. je u službenom posjetu bio i tadašnji ministar vanjskih poslova Josep Borrell, aktualni šef diplomacije EU-a.

Madrid se zalaže za proširenje bloka od 27 zemalja na države zapadnog Balkana, što je Sánchez ponovio u ponedjeljak tijekom sastanka s albanskim premijerom Edijem Ramom.

"Španjolska je aktivno za proširenje. Konstantno sam branio tu poziciju", izjavio je Sánchez u Madridu nakon sastanka s Ramom. "Trebamo dati impuls primanju balkanskih zemalja u EU. Europa je njihov prostor, baš kao što je i naš", dodao je.

Sánchez je rekao Rami kako Španjolska "namjerava biti prisutnija u regiji zapadnog Balkana".

Španjolska je uz Grčku, Slovačku, Cipar i Rumunjsku jedna od pet zemalja EU-a koja nije priznala neovisnost Kosova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2024 23:33