PRORADIO SOFTVER

SPAS IZ BRUXELLESA Iz EU fondova Hrvatskoj stiže milijarda kuna predujma već do kraja travnja

Europska komisija konačno je potvrdila da je usklađen sustav za upravljanje EU fondovima

Europska komisija konačno je potvrdila da je sustav za upravljanje i nadzor EU fondova usklađen te je pripremila pismo kojim će to i formalno potvrditi.

Kako saznaje Jutarnji list, pismo će ovaj tjedan biti upućeno u Zagreb, što će značiti da su ukinute dosadašnje prepreke za uplatu 150 milijuna eura predujma predviđenih iz fondova za 2013. godinu. Što je još važnije, ova će akreditacija značiti da se ubuduće mogu izvršiti sve uplate za EU fondove, jer bez akreditacije EU ne bi mogla izvršiti ni jednu isplatu.

Pismo potvrde već je napisano te je u unutarnjoj proceduri u službama Europske komisije, ali je Jutarnji dobio potvrdu da će stići u Zagreb ovaj tjedan.

Nakon stalnih odgoda uplate predujma od 150 milijuna eura predviđenih za uplatu još od samog početka našeg članstva u EU, Jutarnji list je saznao i objavio početkom veljače da je prava i jedina prepreka zapravo bila u softveru, odnosno informacijskom sustavu za upravljanje u okviru sustava za koji je nadležno ministarstvo koje vodi potpredsjednik Vlade Grčić. U javnosti je od tada problem dobio nadimak “Grčićev softver” zbog kojeg je Hrvatska ostala toliko dugo bez 150 milijuna eura predujma.

Spomenuti novac, koji je EU pristala dodijeliti Hrvatskoj u prvih šest mjeseci članstva još 2011. prije zaključenja pregovora kao predujam, kako bi pomogla u suočavanju s problemom nelikvidnosti, trebao je biti isplaćen još prošle godine.

Međutim, do te isplate nije moglo doći jer Komisija nije izdala potrebnu akreditaciju za sustav nadzora i upravljanja fondovima. Za Hrvatsku je to bio veliki gubitak, iako je ministar Grčić pokušavao relativizirati problem izjavama da je svejedno kada će taj novac stići. “Da je bilo svejedno, onda mi taj novac ne bismo ni morali odobriti Hrvatskoj. A, vjerujte, nije bilo lako dobiti potporu svih država članica da se taj iznos, od čak 30 posto ukupno dodijeljenih sredstava za pola godine 2013., jamči Hrvatskoj kao avans”, rekao nam je jedan EU dužnosnik koji je u to vrijeme bio uključen u proces pristupnih pregovora Hrvatske. Isti izvor je rekao da su “neki krugovi u EU”, upravo zato da Hrvatska ne bi dobila sredstva za 2013. godinu, predlagali da članstvo počne od 1. siječnja 2014. godine, kada počinje i novi višegodišnji financijski okvir EU.

I Hrvatski pregovarači su kao velik uspjeh pregovora često spominjali upravo odluku o isplati tog iznosa u obliku predujma.

Sada u EU kažu da Hrvatska mora pripaziti kako će se taj novac trošiti, jer svaki euro se mora opravdati i podliježe kasnijoj reviziji kao i sav novac iz EU fondova.

Iako ne žele sudjelovati u ispolitiziranoj raspravi u Hrvatskoj o iskorištenosti EU fondova, stručnjaci iz EU se ipak slažu da se Hrvatska morala bolje pripremiti za korištenje fondova jer je za to imala “dovoljno vremena i dovoljno korisnog iskustva drugih”.

Ugovoreno samo 46% dodijeljenog

Očekuje se da će se nakon dobivanja ove akreditacije i uplate 150 milijuna eura ubrzati proces iskorištavanja EU fondova koje, u najmanju ruku, “nije na zadovoljavajućoj razini”.

Hrvatska zasad uglavnom koristi fondove namijenjene državama kandidatima iz pretpristupnih fondova (IPA).

Prema najnovijim podacima, iz sredstava namijenjenih Hrvatskoj za razdoblje od 2007. do 2013. Hrvatska je uspjela ugovoriti projekte na razini tek 586 milijuna eura (što je tek 46 posto dodijeljenih sredstava), a plaćeni iznos je samo 30 posto ukupnih sredstava na raspolaganju za to razdoblje. Ipak, očekuje se da će taj iznos porasti jer će se neka sredstva iz fondova moći koristiti i u sljedeće tri godine.

Zato, iz iskustva, u EU upozoravaju da svako kašnjenje znači da će Hrvatskoj ostati kraći rokovi za provedbu projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 21:42