MARKO PIPUNIĆ

Spas na pomolu? Vodeći slavonski poduzetnik za Jutarnji: ‘Zainteresirani smo za pogone Megglea!‘

Tek nakon dubinskog snimanja stanja u tvrtki i procjene održivosti i ulaganja, možemo dati odgovor na tu temu, poručio je vlasnik Žita
 Vlado Kos/Cropix

“Učinit ćemo sve da se u Osijeku nastavi prerada mlijeka i spasi 160 radnih mjesta. Otkup mlijeka nije ugrožen za 280 kooperanata Megglea, a za nastavak proizvodnje traži se poslovni partner koji bi preuzeo tvornicu. Svi radnici mogu računati na poticajnu otpremninu ako se do kraja godine ne nađu drugi načini za nastavak proizvodnje u tvornici. Također ćemo nastojati i da se u budućnosti pojačaju potpore ovom sektoru.

Ovo su najvažniji zaključci sa sastanka o kojima su jučer u Ministarstvu poljoprivrede govorili ministrica Marija Vučković, župan Ivan Anušić i predsjednik Uprave Meggle Hrvatska Marjan Vučak. Tema je bila odluka Megglea da krajem 2020. godine ugase preradu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda u Osijeku, u najvećoj slavonskoj mljekari osnovanoj 1949.

Preko fondova EU

Ministrica Vučković rekla je da ne može govoriti o sudbini mljekare, ali da će Ministarstvo učiniti sve da se preko fondova EU u Osječko-baranjskoj županiji nastavi tradicija proizvodnje i prerade mlijeka.

Župan Anušić je dodao da je o mljekari razgovarao i s premijerom Plenkovićem, koji je obećao da će se i osobno uključiti u rješavanje problema. Predsjednik Uprave Meggle Hrvatska Marjan Vučak potom je dodao da će kooperanti i nakon Megglea imati sigurnog otkupljivača u Slavoniji. Obećao je da će se sukladno zakonu i internim pravilnicima pobrinuti za radnike. No, Anušićev prioritet je da se tvornica ne ugasi, odnosno da se pronađe novi vlasnik.

O toj se temi, rekao je, također razgovara, ali o detaljima nije mogao govoriti. Zato smo mi nazvali Marka Pipunića, vlasnika i osnivača Žito grupe, koja se odmah nakon objave informacija o zatvaranju Megglea, u javnosti počela spominjati kao potencijalni spasilac te tvrtke, što i ne čudi s obzirom da je Pipunić na isti način već spasio i postao vlasnik praktički cijelog nekadašnjeg sustava IPK Osijek, čiji je sastavni dio svojedobno bila i Tvornica mlijeka, današnji Meggle.

Lider

- Žito grupa, kao lider u poljoprivredi i društveno odgovorna tvrtka, zainteresirana je za svaki angažman koji može pridonijeti očuvanju radnih mjesta, zadržavanju proizvodnje i ulaganjima u Slavoniju i Baranju - rekao nam je Pipunić i nastavio.

- To stajalište potvrđuju i svi dosad uspješni projekti preuzimanja tvrtki iz agrarnog sektora koje smo proveli. Zainteresirani smo za razgovor na temu mljekarske industrije u Osijeku, ali na način koji je poslovno uobičajen - uz razgovore sa sadašnjim vlasnicima, dubinsko snimanje stanja u tvrtki te procjenu dugoročne održivosti poslovanja i ulaganja. Tek nakon toga možemo dati konkretan komentar na tu temu - rekao je Pipunić, dodavši da ih na tu temu još nitko nije kontaktirao te da prvi razgovori o tome “mogu biti samo s vlasnicima pogona u Osijeku”.

- S obzirom na druge trenutačne aktivnosti i akvizicije koje su nam u fokusu, i da nismo imali u planu pregovarati o kupnji pogona za preradu mlijeka u našim dugoročnim planovima, smatramo da interes za prodaju treba doći pred nas od trenutačnih vlasnika. Ako ideja s pismom namjere i spremnosti na dubinsko snimanje dođe pred nas, mi ćemo se na nju sigurno odazvati - poručio je vlasnik Žita koji se osvrnuo i na potencijale Megglea te ono što bi takva akvizicija mogla donijeti njegovoj kompaniji.

Puno vremena

- Meggle prerađuje oko 25 milijuna litara mlijeka godišnje, okvirno je to proizvodnja mlijeka unutar Žito grupe. Ako bi analiza pokazala ekonomsku logiku i isplativost, tek bismo pristupili izradi poslovnog plana. Zasad je teško reći kakvi bi točno bili sinergijski efekti. Odluci o kupnji prethodi, dakle, dubinska snimka stanja tvrtke, izrada poslovnog plana i plana ulaganja, razgovori s vlasnicima, dobavljačima i kupcima te širom zainteresiranom zajednicom. Za sve to treba puno vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:29