NOVA NADA

SPAS U ZADNJI ČAS? Slovenci bi mogli pokrenuti proizvodnju u posrnulom TLM-u

Već ovog četvrtka u Zagrebu će Slovenci s predstavnicima Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva RH potpisati ugovor o ulasku u TLM
 Nikolina Vukovic Stipanicev / EPH

Prema informacijama u utorak navečer iz izvora bliskih Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu financija Vlade RH, sve je dogovoreno da slovenski aluminijski div Impol kao strateški partner preuzme šibenski TLM u stečaju i vrlo brzo pokrene proizvodnju u TLM Aluminiumu. Ugovor o ulasku Impola u TLM, prema našem izvoru, trebao bi biti potpisan već ovog četvrtka u Zagrebu s predstavnicima dvaju ministarstva.

- Moja su saznanja da će temeljem potpisanog ugovora, slovenski Impol otkupiti dug TLM-ovih tvrtki Valjaonice, Prešaonice i Adriala plus prema Jadranskoj banci koji iznosi nešto više od 250 milijuna kuna. Na taj način Impol će postati većinski vjerovnik TLM-a u stečaju te će njegovi predstavnici imati presudan glas u Vjerovničkom vijeću na stečajnom ročištu zakazanom za 9. ožujka.

Ovakvim preuzimanjem TLM-a, Impol bi za sada Valjaonicu uzeo u najam, pokrenuo proizvodnju i vratio za početak dio od 500 radnika koji su od prije mjesec dana na Zavodu zapošlavanje. Naravno, kad se za to ispune zakonski uvjeti, slovenska tvrtka namjerava postati vlasnikom cijelog TLM-a te je u planu godišnja proizvodnja od 150 tisuća tona aluminijskih proizvoda – kazao nam je u utorak navečer Zdravko Burazer, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Stečajni upravitelj TLM-a Branko Morić nije nam želio ni potvrditi, ali ni demantirati o slovenskom preuzimanju TLM-a.

- Ono što mogu reći to je da u srijedu u Šibenik dolazi grupa od desetak inženjera i drugih stručnjaka slovenskog Imola kako bi provjeri stanje strojeva u svim pogonima TLM-a, a u sklopu njihove zainteresiranosti kao budućeg strateškog partnera – znakovito nam je kazao Branko Morić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:41