KORAK DALJE

Spas za škole? U Hrvatskoj već cijepljeno 1300 tinejdžera, od jeseni će se svi cijepiti

Europska agencija za lijekove trebala bi do kraja mjeseca odobriti Pfizer i za mlade od 12 do 16 godina
 Ivo Ravlić/Cropix

"Naš plan i program cijepljenja protiv covida-19 jasno je razrađen te će, kada EMA odobri Pfizerovo cjepivo za mlade u dobi od 12 do 16 godina, oni biti u jednoj od već utvrđenih grupa za cijepljenje. Njihovo cijepljenje trenutkom odobravanja može početi.

Naime, kao i kod starijih bit će prioriteti i kod djece, a to primjerice znači da će se prvo cijepiti kronični pacijenti, pa onda mladi koji se obrazuju za medicinska zanimanja, a nakon njih i svi ostali. Kao temelj služi i naputak o cijepljenju u obrazovnim ustanovama što ne podrazumijeva samo cijepljenje nastavnika nego i učenika i dugih zaposlenih", objašnjava dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Naime, prije tjedan dana Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je cjepivo Pfizer-BioNTecha za cijepljenje djece starije od 12 godina što bi trebalo pomoći da se smanji širenje koronavirusa, ne samo među mladima.

Od odobravanja 10. svibnja u SAD-u je već cijepljeno 600.000 djece u dobi od 12 do 15 godina tako da bi vrlo brzo cijepljenost adolescenata mogla biti zadovoljavajuća, a time i povećana ukupna zaštita od covida-19 u toj zemlji.

Amerikanci drže da će ubrzano cijepljenje tinejdžera od 12 do 18 godina omogućiti školama i ljetnim kampovima u kojima borave mladi da popuste epidemiološke mjere poput još uvijek obavezne distance.

Zasad cijepljenje do početka nove školske godine najavljuju i Kanada i Velika Britanija koje bi najkasnije tijekom kolovoza započele cijepljenje svojih mladih, a o odluci Europske agencije za lijekove (EMA) ovisi moguće cijepljenje učenika u zemljama EU.

Pfizer je u ispitivanju svog cjepiva na adolescentima utvrdio da je ono sigurno i učinkovito za mlade u dobi od 12 do 15 godina jednako kao i kod starije populacije. Ispitivanja su pokazala da je cjepivo bilo 100 posto učinkovito u prevenciji covida-19.

Nakon toga je tvrtka podnijela zahtjev za hitnu uporabu FDA-u koji je svoj posao završila, a od početka ovog mjeseca i EMA je počela razmatrati zahtjev Pfizera za proširenje indikacija cjepiva Comirnaty na osobe u dobi od 12 do 15 godina.

U agenciji ističu da će provesti ubrzani postupak ocjene dobivenih podataka, a svoje će mišljenje najprije dostaviti Europskoj komisiji koja će imati zadnju riječ u odobravanju cjepiva za adolescente u zemljama EU. Očekuje se da bi konačna odluka mogla stići do kraja ovog mjeseca. To bi značilo da bi do početka školske godine moglo početi cijepljenje adolescenata i u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj i dalje traje treća faza cijepljenja, a to znači starijih od 18 godina. U dobi od 15 do 19 godina cijepljeno je samo 1300 mladih i to Pfizerovim cjepivom, koje je kod nas jedino registrirano za mlađe od 18, odnosno za sve starije od 16. Njih 205 primilo je i drugu dozu odnosno za njih je cijepljenje završeno.

Kako saznajemo u HZJZ-u, radi se o cijepljenju nepokretnih mladih osoba čije je zdravstveno stanje teško pa bi za njih covid-19 mogao biti vrlo opasan. Također u toj dobnoj skupni su i učenici završnih godina zdravstvenih učilišta koji imaju praksu u zdravstvenim ustanovama pa se njihovim cijepljenjem smanjuje rizik od širenja zaraze.

Hoće li Hrvatska i druge EU zemlje do početka nove školske godine krenuti s cijepljenjem djece u dobi od 12 do 16 godina ovisi prije svega o odluci Europske komisije kao i o tome koliko će se uspjeti cijepiti populacija starije dobne skupine.

Kao i za odrasle, cijepljenje protiv covida-19 bit će dobrovoljno i za djecu. Inače, studije su pokazale da 13 posto zaražene djece nema simptoma, kod 43 posto prisutni su samo blagi simptomi, 2,5 posto ih imalo težak oblik bolesti, a 0,4 posto bilo je kritično.

Istina, kod neke se djece, ali vrlo rijetko, pojavljuje multisistemski upalni sindrom koji može biti smrtonosan. U siječnju je upravo od toga u Hrvatskoj umro 11-godišnjak. No, kao najčešća dobrobit od cijepljenja djece spominje se činjenica da se lako zaraze, a onda prenose virus u okolini u kojoj žive, posebno u školama.

Nijemci najavljuju da bi se cjepivo moglo ponuditi mladima u dobi od 12 do 18 godina do kraja ljetnih praznika uz uvjet da se prije toga uspiju cijepiti svi zainteresirani stariji od 18 godina. I Britanci su u fazi u kojoj se preispituje plan za cijepljenje mlađih od 18 godina, a odluka će ovisiti o preporukama njihova Zajedničkog odbora za cijepljenje i imunizaciju.

Dr. Myron M. Levine sa Sveučilišta u Marylandu kaže kako će znanstveno utemeljeni podaci sljedećih mjeseci ipak povećati povjerenje u cjepivo i napominje kako, da bi se 'duh držao u boci', treba postići visoku razinu cijepljenosti građana.

Pfizer već testira cjepivo i na djeci mlađoj od 5 godina

Pfizer je već pokrenuo novo ispitivanje svoga cjepiva u SAD-u i to na djeci mlađoj od 5 godina, ali na malom broju sudionika. Zasad je uključeno samo 144 djece, a kod onih koja su cijepljena nije bilo težih nuspojava.

Plan je tvrtke da do rujna podnese zahtjev za hitno odobrenje uporabe cjepiva za djecu u dobi od dvije do 11 godina. Ono na što upozoravaju u američkom CDC-u je još uvijek prisutna skepsa dijela roditelja prema cijepljenju.

Njih više od 30 posto kaže da bi 'još pričekali i vidjeli što će se dogoditi' prije nego li odluče cijepiti svoje dijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 20:56