TEŠKO DO KREDITA

SPAŠAVANJE DRŽAVNOG PRORAČUNA Linić će ove godine povući svu dobit iz Ine, HEP-a i ostalih državnih tvrtki?

 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Vlada ozbiljno razmatra mogućnost povlačenja cjelokupne ili dijela dobiti javnih poduzeća ostvarene u 2013., neslužbeno se može doznati, a razlog tome je loše stanje u državnom proračunu. Još uvijek nije donesena konačna odluka, ali neće biti ništa čudno ako se ostvare i maksimalističke najave o povlačenju cijele dobiti javnih kompanija, piše Slobodna Dalmacija.

"Mislim da je logično da u ovoj situaciji država dio ili cijelu dobit uzme od javnih poduzeća, jer se javna poduzeća, pogotovo ona veća, mogu zadužiti povoljnije od države", rekao nam je jedan Vladin dužnosnik, navodeći kako se o tome tek treba donijeti odluka.

Ako se takve najave ostvare, najviše će novca u državni proračun kapnuti iz Hrvatske elektroprivrede, koja je lani u prvih devet mjeseci, zahvaljujući dobroj hidrološkoj sezoni, imala neto dobit od 762 milijuna kuna.

Ina je u prva tri kvartala zaradila 488 milijuna kuna (Vlada u Ini ima 44 posto dionica), ali bi odluku Skupštine dioničara Ine o isplati dividende trebao odobriti i mađarski MOL. Podsjetimo, Vlada je na sjednici održanoj 21. ožujka 2013. donijela odluku o tome da se (što je "odobrila" i Skupština dioničara Ine) 50 posto dobiti Ine iz 2012. isplati dioničarima. Prije toga je bivša premijerka Jadranka Kosor 2011. donijela odluku da se najmanje 50 posto dobiti od svih 23 javnih poduzeća uplati u državnu blagajnu.

Prema podacima za prvih devet mjeseci 2013., dobit javnih poduzeća iznosila je oko 1,6 milijardi kuna, a do kraja godine bi se ta brojka mogla povećati na oko dvije milijarde kuna.

Naravno, kao i 2011., kada je premijeka Jadranka Kosor donijela odluku o povlačenju dobiti iz javnih tvrtki, te kao i prošle godine, kada je država uzela dio dobiti Ine, i sada će se na Vladu Zorana Milanovića sručiti brdo kritika zbog uzimanja novca potrebnog za investiranje javnih poduzeća. Doduše, u Ministarstvu financija su zadnjih mjeseci nekoliko puta kritički upozoravali na činjenicu da su "ostavili" dobit javnim poduzećima, ali da to nije iskorišteno za brži i jači investicijski ciklus.

No, jednako tako je istina da u Vladi očekuju da ove godine konačno u jačem obujmu započne investicijski "tsunami" javnih tvrtki, a povlačenjem dobiti bi te investicije bile osjetno skuplje.

Uz to, argument kako se javna poduzeća mogu jeftinije zadužiti možda, ipak, neće biti održiv kad se javnim poduzećima uzme određeni dio ili pak cjelokupna dobit, zbog toga što će tim poduzećima i poslovna bilanca biti lošija bez tog novca, te posljedično i kreditni rejting. No, veliki manjak u državnoj blagajni vjerojatno će opet biti razlog povlačenju poteza koji na duži rok slabe javna poduzeća. Što bi se reklo, u Hrvatskoj ništa novo, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 10:56