IZVLAČILI IH PO BURI I VALOVIMA

SPAŠENI ČESI ČIJA SE JEDRILICA NASUKALA NA HRIDI OTOČIĆA BIKARIJICA Akcija spašavanja bila je opasna i za same spasioce, jedan Čeh zadobio ozljede

 CROPIX

U petak kasno navečer, nešto iza 23 sata, na otočiću Bikarijici između otoka Velikog Kornata i Žuta, pomorski policajci pronašli su i zbrinuli pet državljana Češke, koji su se s 12-metarskom jedrilicom nasukali oko 18:30 sati. Za ovu havariju Nacionalna središnjica za usklađivanja traganja i spašavanja na moru dobila je dojavu u 18:45 sati, a u akciju spašavanja odmah su se uključili pomorski policajci s dva broda PU šibensko-kninske i jednim brodom PU zadarske, na kojima je bilo desetak članova GSS-a Šibenik i ekipa Hitne medicinske pomoći iz Vodica.

- Češki nautičari uspjeli su s nasukane jedrilice doći na otočić kod kojega su se nasukali. Jedan od njih zadobio je tjelesne ozljede i hospitaliziran je u šibenskoj bolnici i nije životno ugrožen. Akcija spašavanja bila je opasna i za same spasioce. Odvijala se po izuzetno teškim uvjetima, po jakoj buri i velikim valovima pa su naši pomorski policajci, s medicinskim osobljem i pripadnicima GSS-na brodovima bili i sami izloženi velikoj pogibelji. Istragu o okolnostima koje su dovele do havarije preuzela je Lučka kapetanija Šibenik – kazala nam je Marica Kosor, glasnogovornica PU Šibensko-kninske policije.

Kako neslužbeno doznajemo, od pet Čeha ozljede je zadobio skiper na jedrilici, inače, iznajmljenoj u čarter-tvrtki na otoku Pašmanu. Također prema neslužbenim informacijama, Česi su plovili sa sjevera prema jugu, odnosno prema kornatskom arhipelagu. Nesretnim Česima najprije je otkazao motor na jedrilici, a nakon što su pokušali jedriti, jaka bura potrgala im je jedra te ih bacila na hridi otočiča Bikarijica. S obzirom na sve okolnosti, sreća je da ova pomorska nesreća nije završila s težim posljedicama po češke državljane, ali i njihove spasioce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:19