RAT UNIŠTIO GEOFIZIKU

Spašeni smo iz pakla Libije, a sad ćemo svi dobiti otkaz

Desetak radnika koji su radili na određeno nisu dobili nove ugovore, a njih oko 150 ne moraju dolaziti na posao do daljnjeg

ZAGREB - Rat u Libiji mogao bi potpuno uništiti poslovanje zagrebačke tvrtke Geofizika d.d., a radnici koje su mediji danima dočekivali prilikom evakuacije iz Libije uskoro će najvjerojatnije završiti na cesti. Razlog je gubitak libijskog posla teškog 37,7 milijuna eura, ali i 30 milijuna eura vrijedne opreme, strojeva i postrojenja koji se trenutno nalaze u Libiji, a tvrtka do njih ne može.

Potvrdili probleme

Informaciju nam je povjerio izvor iz tvrtke Geofizika koji tvrdi da plaća u toj tvrtki kasni već mjesec dana.

- Radnicima koji rade na određeno, njih desetak, nisu produženi ugovori, a mnogima je rečeno da “više ne moraju dolaziti na posao, do daljnjeg”. Samo isščekujemo otkaze - kaže naš izvor.

Prema njegovim procjenama, radi se o oko 150 zaposlenika Geofizike. Vladimir Lučev, glasnogovorik Geofizike, potvrdio nam je da je tvrtka u ozbiljnim problemima.

To su i očekivali

- Nismo još donijeli odluke o otkazima, ni sami još ne znamo što će se točno događati. Radimo na izvlačenju tvrtke iz krize - rekao je Lučev. Prema njegovim riječima, tvrtka još nije procijenila svu štetu za poslovanje koju je prouzročila libijska kriza. Zna se tek da je posao u Libiji vrijedan 37,671 milijuna eura, a oprema koja se tamo nalazi oko 30 milijuna eura.

Dodatni je problem i unajmljena oprema, u vlasništvu libijskih tvrtki, vrijedna pet milijuna i 68 tisuća eura.

Jedan od zaposlenika s kojim smo razgovarali i želio je ostati anoniman, a u Libiji je ukupno proveo oko pet godina, kaže da su radnici očekivali takav razvoj događaja čim je postalo jasno da se u Libiji događa revolucija.

- Tvrtka ima ponude za poslove u Srbiji, Slovačkoj i Maroku, no te poslove ne možemo realizirati jer nam je sva oprema u Libiji. Vodstvo tvrtke učinilo je pogrešku što opremu nije osiguralo, pa se sada ne može naplatiti po toj osnovi - tvrdi zaposlenik Geofizike koji je posljednju plaću primio za prosinac, a iduće su krajnje neizvjesne. Tvrtka to ne želi komentirati.

- Najvažnije nam je bilo evakuirati radnike i to je učinjeno. Oprema je trenutno na sigurnom - kaže Vladimir Lučev. No, istina je da nitko ne može garantirati sigurnost milijune vrijedne opreme u zemlji koja se trenutno nalazi u ratu. U Geofizici još ne žele govoriti o stečaju, no naš izvor spominje i taj scenarij kao izgledan.

Direktor to predvidio

Geofizika je dioničko društvo koje je u tom dijelu Afrike do izbijanja sukoba i vojne intervencije protiv pukovnika Gadafija imalo četiri unosna posla, a na pomolu je bio i novi, petogodišnji, vrijedan oko 25 milijuna eura. Svi oni sada su propali.

Sve je to predvidio i direktor u Geofizici Dalibor Mikulić koji je još početkom ožujka izjavio - za nas je ovo strašan udarac, ne znamo kako ćemo sada, nakon svega, osigurati posao za 300 zaposlenika.

‘Nećemo reći kad smo isplatili posljednju plaću’

Na pitanje novinara Jutarnjeg lista je li točna informacija koju nam je iznio jedan zaposlenik, da je tvrtka posljednju plaću isplatila za prosinac, glasnogovornik Vladimir Lučev nije imao odgovora.

- Ne mogu vam to komentirati - rekao je. Lučev nije znao niti je li tvrtka osigurala 30 milijuna eura vrijednu opremu koja se nalazi u Libiji, ali je odgovor na to pitanje obećao dostaviti tijekom današnjeg dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:27