PROTIV EKOCIDA

‘Spasite drvored lipa u Osijeku, ucjene projektima koje financira EU neće proći!‘

Iz građanske inicijative tvrde da su za spas drveća predložili jednostavno rješenje - suženje ceste uz drvored
 Vlado Kos/Cropix

Već je desetljećima drvored lipa ukras osječke Ulice cara Hadrijana, jedna od ljepših osječkih razglednica na potezu od Tvrđe prema Donjem gradu, gdje je ljeti i prirodna zaštita od sunca prolaznicima, šetačima, biciklistima...

No, nedavno započeti radovi na izgradnji Centra za posjetitelje Tvrđa, na mjestu nekadašnje austrougarske konjušnice, i pripadajuće mu ceste i parkirališta u neposrednoj blizini drvoreda doveli su u pitanje njegovu opstojnost, pa se grupa građana i stručnjaka, okupljenih s ciljem zaštite osječkog zelenila oko neformalne građanske inicijative Patuljasta rapsodija, odlučila na konkretno djelovanje s nakanom da se spriječi ovaj potencijalni ekocid.

Ogoljeno korijenje

Inače, Centar za posjetitelje projekt je Grada Osijeka vrijedan 2 milijuna eura, od kojih je 85 posto osigurano iz fondova EU, a dio je velikog projekta obnove Tvrđe, vrijednog 500 milijuna kuna. Uglavnom, radovi na pripadajućem parkiralištu Centra za posjetitelje prema predviđenom projektu dotiču se samog drvoreda, pa je tako korijenje desetak stabala lipa već ogoljeno.

Stoga su iz Patuljaste rapsodije tražili hitan sastanak s gradonačelnikom Ivanom Radićem, a sve s ciljem pronalaska rješenja za spas lipa a da se pri tome ne ugrozi projekt koji obilato financira EU, pa samim time i pomno prati sve faze realizacije i poštovanje projektne dokumentacije.

- Predložili smo pomak parkirališta i ceste prema sjeveru te promjenu geometrije ceste kako bi se uz drvored formirala zelena površina, a to je bilo prezentirano u idejnom projektu. Istaknule smo da je pomak od samo 30 centimetara, što je predložila voditeljica projekta Nataša Bošnjak, neprihvatljiv - izvijestila je Željka Jurković, osječka arhitektica i profesorica na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku, koja je s Alkom Turalijom i Nadom Parađiković, znanstvenicama Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u području krajobrazne arhitekture i hortikulture, predstavljala Patuljastu rapsodiju. Jurković je u srijedu bila i na gradilištu, na sastanku koordinacije investitora, izvođača i nadzornog inženjera.

Obećanja

- Na koordinaciji sam predložila vrlo logično, jednostavno i provedivo rješenje, a da se ne mijenjaju dozvola i projekt. Čemu dvije jednosmjerne ulice širine šest metara za servisiranje središnjeg kosog parkiranja?! Po HRN-u, ceste za taj način parkiranja mogu biti uže.

Dakle, inzistirala sam na suženju ceste uz drvored s nepotrebnih šest na maksimalna četiri metra, a za dio korijenja koje se nalazi ispod kolničke konstrukcije korištenje 'saća'. Nadzorni inženjer je obećao provjeriti s projektantom može li to proći i do kraja tjedna javiti.

Trenutno se obavljaju radovi na zaštiti iskopanog korijenja - postavljanje i zaštita geotekstila. Također, uvidom u dokumentaciju shvatila sam da se potpuno nepotrebno kopalo barem dva metra uz drvored - rekla je Jurković i dodala da su neprihvatljive teze stručnih službi Grada prema kojima se u ovom slučaju teško može išta promijeniti s obzirom na to da je riječ o projektu EU.

- Otvoreno smo rekli da više ne želimo ucjene projektima EU, da se i oni mogu mijenjati te da je upravo uništavanje zelenila protivno svim strategijama EU. Pitali smo ih zar ne misle da upravo zbog ovog uništavanja drvoreda mogu dobiti kaznu od EU - istaknula je Jurković.

'Dao sam nalog da se učini sve za zaštitu drvoreda'

Gradonačelnik Ivan Radić je, pak, iskazao razumijevanje za želje i nastojanja građana za zaštitu lipa te je odmah naložio da se učini sve što je moguće kako bi se drvored zaštitio.

- Svima nam je u interesu da se izgradi Centar za posjetitelje Tvrđa, ali i da očuvamo zeleni Osijek. Stoga sam nakon razgovora s predstavnicama 'Patuljaste rapsodije' naložio Unikomu da se odmah započne zalijevanje ugroženog drveća u tom drvoredu. Imamo zajednički interes i nastavit ćemo raditi na dobrobit grada, a i samog projekta - izjavio je Radić, dok je Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe EU u Gradu Osijeku potvrdila da se radi na traženju rješenja koje će biti zadovoljavajuće.

- Osim mjera zalijevanja i prekrivanja geotekstilom koje su učinjene, provodit će se i druge potrebne mjere, a glavni nadzorni inženjer na projektu preispituje varijantu prometnog rješenja predloženu od strane Željke Jurković, kojim se uz uvjet da prometna regulacija i dalje bude sukladna svim pozitivnim zakonskim propisima, prometnica odmakne od drvoreda - odgovorila nam je Mlinarević, dodavši i kako osim građevinskih infrastrukturnih radova, ovaj projekt predviđa i „hortikulturno uređenje niskim, srednjim i visokim zelenilom što uključuje sadnju 86 novih stabala, 1190 grmlja, 1889 trajnica i ukrasne trave, te će pod travnjacima biti površina od 9.075 m2”.

- Kao i u drugim projektima grada Osijeka, uz uvažavanje struka, nastojati ćemo očuvati i obnavljati postojeći okoliš, planirati i kreirati novo zelenilo, te nastaviti razgovarati sa stručnjacima, svim relevantnim dionicima, uključujući i građane i građanske inicijative, u razvoju nove zelene politike grada Osijeka – istaknula je Mlinarević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:53