REFORMA ZDRAVSTVA

'SPASITE SOLIDARNI JAVNI ZDRAVSTVENI SUSTAV' Udruga hrvatskih pacijenata uputila premijeru Plenkoviću otvoreno pismo

 Neja Markičević / CROPIX

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) upozorila je u ponedjeljak da će Vlada, bude li prihvatila prijedloge novog zakona o zdravstvenoj zaštiti te zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, učiniti javno zdravstvo manje dostupnim i skupljim, te pozvala premijera Andreja Plenkovića na korjenitu reformu hrvatskog zdravstva radi očuvanja solidarnoga javnog zdravstvenog sustava (SJZS).

U otvorenom pismu upućenom premijeru Plenkoviću UHP tvrdi kako prijedlozi novog zakona o zdravstvenoj zaštiti te zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji bi uskoro trebali doći pred Vladu, "predviđaju poklanjanje javnog zdravstva privatnicima, uvođenje zdravstvenog turizma u javne ustanove, smanjenje prava pacijenata (kroz tzv. košaricu usluga), plaćanje svih usluga izvan te košarice (kao u stomatologiji), povećanje participacije, raslojavanje pacijenata prema platežnoj moći (liječenje prema standardu i nadstandardu) te poskupljenje dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja".

Navedene bi mjere omogućile privatnicima veću zaradu bilo putem naplaćivanja usluga pacijentima bilo zdravstvenom fondu, pri čemu će najviše plaćati oni čije su zdravstvene potrebe najveće, a platežna moć najmanja – građani bez prihoda i umirovljenici, upozorava se nadalje u pismu.

"Dok zemlje koje su ranije kročile u privatizaciju smanjuju udjel privatnog u javnom zdravstvu, čineći zdravstvenu skrb dostupnijom na solidarnom načelu, mi idemo upravo obrnutim putem – poklanjamo javno zdravstvo privatnicima, a zdravstvo činimo manje dostupnim i skupljim", smatra UHP.

Namjeran slom solidarnoga javnog zdravstvenog sustava političko je i demografsko samoubojstvo, ističe nadalje Udruga hrvatskih pacijenata, smatrajući da će "ograničenje ili smanjivanje sadašnje razine prava na liječenje uzrokovati daljnji pad povjerenja u bolju budućnost Hrvatske i predstavljati dodatni motiv za odlazak iz domovine".

Stoga od premijera Plenkovića traže da "mudrošću političara i odlučnošću državnika spasi naš solidarni javni zdravstveni sustav (SJZS)" i "konačno, nakon 25 godina čekanja", provede "pravu, korjenitu i spasonosnu reformu hrvatskog zdravstva".

Ta bi reforma, smatra UHP, među ostalim morala uključivati reformu bolničkog sustava tako da vlasništvo nad bolnicama bude jedinstveno a suvišne bolnice pretvorene u poliklinike s dnevnim smještajem, dok bi nastali slobodni prostori bili pretvoreni u samoodržive domove za starije i hospicije.

Nadalje, nužno je izjednačiti status svih liječnika u javnom zdravstvu, kao i uvesti neprofitnost u poslovanje javnog zdravstva - pacijenti ne smiju biti izvor prihoda, a ne smiju se ni razlikovati po platežnoj moći.

Uvođenjem potpune transparentnosti potrošnje i objedinjavanjem javne nabave omogućila bi se velika ušteda i omogućilo građanima uvid u potrošnju sredstava namijenjenih liječenju, napominje se nadalje u pismu. Također je nužna depolitizacija javnog zdravstva, popunjavanje solidarnoga javnog zdravstva sadržajima i djelatnostima, ali i povećavanje plaća medicinskim djelatnicima.

Kao posljednju reformsku mjeru, a kako bi se stvorio "pravedan, solidaran zdravstveni sustav, dostupan i financijski održiv" iz UHP-a još navode uplaćivanje sredstava koje država duguje zdravstvenom fondu.

"Neupitno je da bi predložena reforma imala potporu svih građana, pacijenta, većine liječnika i financijsku potporu EU", zaključuje se u pismu koje potpisuje predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 17:11