NEVIĐENE SCENE

Specijalci u punoj ratnoj spremi u Zagrebu, Sud pod opsadom: Doznali smo o čemu se radi

Specijalci s potkapama, pripadnici interventne policije, kao i plavci iz temeljne policije, osiguravali su i pročelje suda na Zrinjevcu

Specijalci na sudu

 Marin Dešković/Marin Dešković

Specijalci pod punom ratnom spremom prvi su put na nekom suđenju u Hrvatskoj tijekom jučerašnje sjednice optužnog vijeća u slučaju međunarodnog trgovca kokainom Petra Ćosića osiguravali i unutrašnjost sudnice.

Zbog ročišta na kojem se odlučivalo o USKOK-ovoj optužnici koja Ćosića i još deveoricu okrivljenika tereti da su u Europu prokrijumčarili više od tone kokaina, zagrebački je Županijski sud sve do 14 sati bio pod pravom opsadom policije svih rodova. Specijalci s potkapama, pripadnici interventne policije, kao i plavci iz temeljne policije, osiguravali su i pročelje suda na Zrinjevcu te izlaz iz dvorišta na Petrinjskoj, odakle je napokon oko 14 sati pod pratnjom kolona s okrivljenicima krenula natrag prema zatvorima.

image

Specijalci na sudu

Marin Dešković/Marin Dešković
image

Specijalci na sudu

Marin Dešković/Marin Dešković

Obrana je, očekivano, na ročištu prvi put u Hrvatskoj postavila pitanje zakonitosti poruka iz messengera SKY, kriptiranog sustava komunikacije koji je prije nekoliko godina hakirala francuska policija, koji je kriminalcima diljem svijeta najprije omogućavao prikrivenu komunikaciju, a onda je, kad ga je policija provalila, doveo do stotina uhićenja osoba koje su ga koristile. Upravo su poruke Ćosića iz SKY-a koje je USKOK dobio putem međunarodne pravne pomoći glavni, ako ne i jedini dokaz u ovome slučaju, no sudska praksa o tome, jesu li te poruke zakonit dokaz, varira od zemlje do zemlje EU. Obrana je tako predložila da se najprije od Francuske pribave sudski nalozi na osnovi kojih je SKY bio hakiran, ali i podredno da se te poruke proglase nezakonitim dokazom. Sud je, pak, odlučio da će od USKOK pribaviti sve naloge vezane uz SKY, ali je odbio prijedlog da se traženi dokumenti pribave iz inozemstva.

image

Specijalci na sudu

Marin Dešković/Marin Dešković

Podsjetimo, Petar Ćosić zvani Šarac (52), desna je ruka crnogorskoga narkobossa Darka Šarića, koji se nalazi u istražnome zatvoru od travnja prošle godine kada su ga policija i USKOK osumnjičili da je zajedno sa Šarićem, koji se nalazio u srbijanskom zatvoru, u Europu prokrijumčario 1,5 tona kokaina, kao i da su naručili ubojstvo svojega poslovnoga partnera, s kojim nisu bili zadovoljni u dalekom Ekvadoru.

Ćosića, kao i njegovog dugogodišnjeg poslovnoga partnera i prijatelja iz mladosti Darka Šarića, međunarodne agencije za suzbijanje droge smatraju jednim od vodećih ljudi tzv. balkanskoga kartela, odnosno jednim od najvećih dobavljača kokaina za Europu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 11:17