HOROR NA PEDIJATRIJI

Specijalizant u Zagrebu brutalno napao medicinsku sestru zbog ispričnice za svoje dijete: Slomio joj je ruku

Radi se o specijalizantu koji svoj staž odrađuje u KB-u Dubrava, ali je inače specijalizant OB Knin

Ordinacija, Ilustrativna fotografija

 Jg Photography/Alamy/Profimedia/Jg Photography/alamy/profimedia

"Medicinska sestra Renata Brkić izvijestila je Komoru medicinskih sestara da je u petak navečer bila napadnuta od roditelja jednog djeteta te da je zadobila teške ozljede, odnosno slomljena joj je desna ruka", saznajemo od predsjednika Hrvatske komore medicinskih sestara, Marija Gazića. Dodaje da je razgovarao s kolegicom kojoj je osigurana pravna pomoći te ima punu podršku Komore jer je to što joj se dogodilo, i to od zdravstvenog djelatnika, nedopustivo.

Naime, Renatu Brkić je u ordinaciji pedijatra u zagrebačkom Retkovcu napao, prema njezinim riječima, liječnik Ante Kedžo, a razlog je bila ispričnica za malodobno dijete na koju navodno njegova supruga nije željela čekati. Potom je uslijedio ‘zajednički dolazak‘ majke i oca, ali i fizički napad na medicinsku sestru. Kasnije se saznalo da se radi o specijalizantu koji svoj staž odrađuje u KB-u Dubrava, ali je inače specijalizant OB Knin.

Uslijedile su osude ovog nevjerojatnoj napada liječničkih i sestrinskih udruga.

Tako Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) najoštrije osuđuje fizički napad na medicinsku sestru koji se dogodio u pedijatrijskoj ordinaciji u Zagrebu u petak, pri čemu je medicinska sestra teško ozlijeđena. Medicinsku sestru fizički je napao liječnik, koji je u tom trenu u ordinaciji prisutan kao otac maloljetnog pacijenta. "Bilo kakav oblik prijetnji i napada prema medicinskih sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima smatramo nedopustivim i teško zabrinjavajućim", kažu u HKMS-u.

Najnoviji slučaj nasilja nad medicinskom sestrom još jednom potvrđuje zabrinjavajuće podatke o nasilju nad zdravstvenim djelatnicima, iz istraživanja koje je Komora medicinskih sestara provela u svibnju 2018. godine. Čak 89 posto medicinskih sestara je doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu, a 95 posto glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini. Istraživanje je pokazalo i da više od pola ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24, dok 9 posto ima ovu službu samo tijekom noći.

"Najoštrije osuđujemo svako nasilničko ponašanje. Hrvatsko društvo mora imati nultu toleranciju na nasilje bilo kakve vrste, bez obzira od koga ono dolazi, a posebno osjetljivi trebamo biti na nasilje u zdravstvenom sustavu. Povjerenstvo za etiku i medicinsku deontologiju Hrvatske liječničke komore pokrenut će postupanje protiv liječnika koji je napao medicinsku sestru te zatražiti potrebnu dokumentaciju", rekao je predsjednik HLK-a doc.dr.sc. Krešimir Luetić

I Hrvatska udruga bolničkih liječnika kaže da najoštrije osuđuje svako nasilje spram zdravstvenih djelatnika, tako i nasilje koje je, kako je prvi objavio Index, počinio liječnik, otac pacijenta, spram medicinske sestre u pedijatrijskoj ambulanti u Zagrebu. HUBOL izražava žaljenje što je počinitelj ovog incidenta liječnik tj. osoba koja je i sam zdravstveni djelatnik.

U nastavku svog priopćenja HUBOL dodaje kako su svi zdravstveni djelatnici, medicinske sestre, liječnici i svi ostali svakodnevno, nažalost, redovito izloženi verbalnom i fizičkom nasilju. Istraživanje koje je o nasilju u zdravstvenim ustanovama 2016. provela Hrvatska liječnička komora pokazalo je da je 93 posto anketiranih liječnika doživjelo na poslu neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja, a fizički napad na liječnika dogodio se u 22 posto zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. HUBOL apelira na odgovorne za sigurnost zaposlenih u zdravstvenom sustavu da se angažiraju na stvaranju odgovarajućih okvira zaštite zdravstvenih djelatnika na radnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:56