NADZOR

Specijalizantica ortodoncije s rektorovom nagradom traži pravdu: ‘Nije mi jasno kako nisam dobila posao‘

Specijalizantica ortodoncije s rektorovom nagradom traži pravdu i uvid u natječajnu dokumentaciju

Ana Červar

 /Manuel Angelini/istra24.hr

Nakon što se digla bura u Istarskim domovima zdravlja oko zapošljavanja kandidatkinja za specijalizaciju iz ortodoncije jer je jedna od kandidatkinja Ana Červar sumnjala u način zapošljavanja ostale dvije, u nadzor je stigla Agencija za zaštitu osobnih podataka. Potvrdili su nam to iz te agencije, iako nisu naveli do kojih su nalaza došli i je li se radi o povredi i kršenju prava jedne kandidatkinje koja je od tri prijavljene na natječaj imala prije usmenog testiranja najbolje bodove, ali je na kraju jedina ostala bez posla. Problem je, naime, nastao kada Istarski domovi zdravlja Červar nisu dali uvid u natječajnu dokumentaciju koju je zatražila nakon postupka zapošljavanja jer je željela uložiti prigovor.

- Agencija za zaštitu osobnih podataka provodi nadzorno postupanje nad voditeljem obrade - Istarski domovi zdravlja zbog mogućeg kršenja prava ispitanika. Agencija je zaprimila zahtjev za utvrđivanje povrede prava zbog povrede članka 15. Opće uredbe o zaštiti podataka, odnosno zbog nemogućnosti ostvarivanja prava na pristup osobnim podacima, a koje jamči Opća uredba o zaštiti podataka. Po završetku nadzornog postupanja, obavijestit ćemo Vas o utvrđenom te eventualnim naloženim korektivnim mjerama koje Agencija ima ovlasti izreći, odgovorili su nam iz ove agencije koja je već reagirala u ovom slučaju. Oni su se, nakon što im je Ana Červar prijavila čitav slučaj, očitovali tako da je Červar imala pravo pristupa natječajnoj dokumentaciji iz koje je mogla vidjeti zašto nije dobila posao.

Agencija je na prigovor Červar, koja je odlučila čitavu stvar dovesti čak i do suda, odgovorila da svi sudionici natječajnog postupka do završetka rokova na ulaganje pravnih lijekova zbog transparentnosti provođenja natječajnog postupka imaju pravo uvida u osobne podatke, ali samo izabranog kandidata provedenog natječaja i to samo u one osobne podatke kojima se dokazuje da izabrani kandidat, u ovom slučaju dvije kandidatkinje, zadovoljava sve uvjete natječaja.

Červar se na čitavu ovu situaciju, kako je pisao portal Istra24 koji je donio ovu priču, odlučila jer nije mogla vidjeti ni vlastite rezultate testiranja. Nije joj bilo jasno zašto s referencama poput rektorove nagrade, prvom nagradom na svjetskom kongresu studenata medicine, s prosjekom ocjena 4,9 i statusom najbolje studentice na godini, nije uspjela dobiti posao. Naime, Červar je na osnovi tih referenci imala najviše bodova, da bi kasnije na usmenom razgovoru imala najmanje bodova. A posao su dobile kćer šefice istarskog Zavoda za hitnu medicinu Nikolina Čemerikić te predsjednica Kluba mladih IDS-a Valentina Orbanić. Iz Istarskih domova zdravlja svojedobno su odgovorili kako na pristup tim informacijama nije imala zbog GDPR-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:54