POGLEDAJTE VIDEO

Specijalna emisija Jutarnjeg s Trga! Rada Borić: ‘Ovo što su poručili Mireli Čavajdi je nedopustivo!‘

Razgovore u našem studiju od 17 sati vode Boris Orešić i Boris Vlašić

Rada Borić

 Hanza Tv

---------------------------------------------

Uoči prosvjeda pod nazivom "Dosta!" koji se danas održava u više gradova u znak potpore Mireli Čavajdi i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi, Jutarnji.hr s početkom u 17 sati imao je emisiju uživo iz našeg studija na samom Trgu bana Jelačića u Zagrebu gdje je oko 18 sati počeo prosvjed.

S našim gošćama u studiju razgovarali smo o temi koji je zadnjih dana uzburkala hrvatsku javnost, a tiče se prava žena na pobačaj. O tom važnom pitanju, oko kojeg se u Hrvatskoj već godinama lome koplja, govorili su feministička teologinja i koordinatorica udruga U dobroj vjeri Lana Bobić, koordinatorica udruge za ženska prava CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje) Sanja Cesar, aktivistica Zaklade Solidarna Azra Ayyash, aktivistica, koordinatorica Autonomne ženske kuće Neva Tole, zastupnica u Gradskoj skupštini i aktivistica za ljudska prava Rada Borić, profesorica s Pravnog fakulteta Sunčana Roksandić i druge gošće.

Neke od njih kao predstavnice nevladinih udruga sudjeluju u organizaciji samog prosvjeda kojim se, kako kažu, pokazuje otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva i ugrožavanju zdravlja žena, za što su odgovorni Vlada i Sabor Republike Hrvatske, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova. Razgovore u našem studiju od 17 sati vodili su Boris Orešić i Boris Vlašić.

Lana Bobić u emisiji je poručila da se nada da je ovo tek početak otpora građana i građanka RH uništavanju javnog zdravstva.

Govorila je i o prizivu savjesti kod liječnika:

- Mene ne zanima tko se, ili neće, prizivati na savjest. Mi imamo legalni prekid trudnoće kod žena i priziv savjesti, ali oni ne smiju dokidati jedno drugo, poručila je Bobić i dodala da u svakoj bolnici u Hrvatskoj moraju biti timovi koji mogu izvršiti prekid trudnoće.

- Mislim da je ovo situacija kada ćemo ili prelomiti, ili se pomiriti s tim da plaćenu zdravstvenu skrb nećemo ostvariti. Nadam se da je ovo moment u kojem se prelijeva čaša i da ćemo u budućnosti imati zadovoljne građane i građanke. Sada, nažalost, imamo cijelu paletu ljudi koji ne mogu ostvariti adekvatnu zdravstvenu skrb.

Rada Borić poručila je da je "nedopustivo" da se Mireli Čavajdi poručilo da bi trebala imati neinducirani porod bez obzira hoće li dijete umrijeti.

- A priča oko bolnica... Ovo što se dešava nije od jučer. Mi preko 20 godina svjedočimo politici HDZ-a pod utjecajem Crkve gdje više od 60 posto liječnika koristi priziv savjesti, rekla je Borić. Dodala je da će nova gradska vlast voditi računa da žene u zagrebačkim bolnicama dobiju svu podršku i pomoć koja im treba.

Rada Borić rekla je i da bi ministar zdravstva Vili Beroš morao reći 'pogriješio sam'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:33