NEPRIJATELJI ZAŠUTJELI

SPECIJALNI IZVJEŠTAJ GLOBUSA Operacija Panika: Kako je Zoran Milanović ugušio pobunu u SDP-u

"Ma naravno da ga i dalje ne vole. Jedva čekaju da padne. Ali sad mu ne mogu ništa. U panici su jer su shvatili da će izgubiti vlast i pozicije. On kroji izborne liste i sve ih drži u šaci. A oni su vojska razjedinjenih nezadovoljnika i nemaju baš nikakav zajednički plan..."
Sao Paolo, Brazil, 120614.Arena Corinthians.20. Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. Utakmica 1. kola skupine A kojom je domacin Brazil protiv Hrvatske otvorio prvenstvo.Na fotografiji: premijer Hrvatske Zoran Milanovic prati utakmicu iz svecane loze.Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 Tom Dubravec / CROPIX

Zoran Milanović ugušio je pobunu koja je početkom lipnja kulminirala na sjednici Glavnog odbora, kad se gotovo pola stranke suprotstavilo izbacivanju Slavka Linića iz SDP-a. Nepuna tri tjedna kasnije Milanović ponovno ima kontrolu nad SDP-om, i počeo je raditi planove za predsjedničke i parlamentarne izbore, koji će se održati u idućih 15 mjeseci, piše Globus .

Socijaldemokrati pod Milanovićevim vodstvom najprije će maksimalno podržati predsjedničku kampanju Ive Josipovića, a zatim krenuti u pripreme za parlamentarne izbore i ostanak na vlasti.

Turneja Dok se njegovi protivnici povlače, Milanović je počeo okupljati članstvo uz sebe. Prošlog tjedna je u stranačkoj centrali okupio lokalne SDP-ove čelnike, a sada kreće na turneju i do 25. srpnja planira posjetiti većinu županijskih podružnica Socijaldemokratske partije.

SDP-ova predsjednika bira svih 25 tisuća članova i Milanović želi – i običnom članstvu, ali i Glavnom odboru - pokazati kako nije zaboravio bazu koja je glasala za njega. Za to vrijeme, opozicija u SDP-u sve je prigušenija.

Što se to u manje od tri tjedna dogodilo unutar SDP-a i vratilo moć u ruke Zorana Milanovića, a njegove kritičare natjeralo na povlačenje na rezervne položaje?

“Nije se dogodilo ništa jer realno ničega nije ni bilo. Možda na europskim izborima nismo postigli što smo željeli, ali u suštini nitko nije doveo u pitanje Zoranov položaj”, tvrdi član Vlade blizak Milanoviću.

Posljednjih dana Milanovićeva unutarstranačka opozicija potpuno se povukla i zasad odustala od ideja za njegovom smjenom, što su zagovarali danima prije burne sjednice Glavnog odbora, koja je održana u subotu 7. lipnja.

Aspiracije Čak i poslije te sjednice antimilanovićevci su prijetili. Zlatko Komadina potvrdio je pred televizijskim kamerama aspiraciju da postane šef SDP-a, a Tonino Picula najavio da se u budućnosti vidi na položaju premijera.

Tu je, naravno, i Slavko Linić, koji je izbačen iz Socijaldemokratske partije, ali i dalje optužuje Milanovića za manipuliranje s policijom i nelegalno špijuniranje obitelji i prijatelja bivšeg ministra financija.

Ali sve je to malo da bi srušilo Milanovića.

A situacija se neće pretjerano promijeniti ni u nadolazećim mjesecima, u odvojenim je razgovorima Globusu potvrdilo nekoliko visokorangiranih SDP-ovaca, i to onih koji sasvim sigurno nisu na istoj valnoj duljini sa Zoranom Milanovićem.

“Moramo pomoći Vladi jer ako padne Vlada, padamo svi mi”, kratko je objasnio čan Predsjedništva SDP-a.

“Mislim da SDP ide u propast, ali svejedno ne vidim ni približno kritičnu masu koja će se suprotstaviti Milanoviću. Mnogima smeta njegov autoritarni način vođenja SDP-a, razumije se kako nisu zadovoljni ni rezultatima koje je postigla Vlada, međutim svi koraknu unatrag kad netko spomene mogućnost Milanovićeve smjene s čela stranke.

Možete zaboraviti na nekakvu urotu dvojca Komadina - Picula jer od toga nema ništa.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:40