KORONA-KOLONA

SPECIJALNI IZVJEŠTAJ IZ KORONA KONVOJA Kako su se šoferi 70-ak teretnjaka u složenoj operaciji koju koordinira hrvatska policija probili do Novske

 
 Davor Pongračić / CROPIX, Ronald Goršić / CROPIX, Krešimir Žabec / Jutarnji list

>>> NOVO 21:30 Večeras u 21 sat konvoj od oko 70 stranih kamiona stigao je na odmorište Novska na autocesti A3 prema Lipovcu. Osjećaj je pomalo nadrealan jer neki bi ga mogli nazvati i “Korona konvojem” u kojem je moguće i veliki broj zaraženih vozača koji su pristigli iz Italije, Austrije, Švicarske...

S ovog odmorišta dio njih krenut će prema Bosni i Hercegovini, a dio prema Srbiji. Riječ je o kamionima koje su 11 sati prikupljali na graničnim prijelazima Bregana i Macelj.

Reporteri Jutarnjeg cijelog su popodneva i večeri pratili konvoj i svjedočili iznimnim naporima hrvatske policije da se cijela operacija uspješno izvede. Hrvatska policija svakog dana provede barem jedan takav konvoj kamiona. Na odmorištu Novska vozače su docekali djelatnici benzinske crpke obučeni u zaštitna odijela i s maskama na licu i rukavicama na rukama. Tako je tu svakog dana.

Jutarnji list
Jutarnji list
Jutarnji list
/ Jutarnji list

Nakon što su se parkirali samo je dio vozača izašao iz svojih kamiona. Ova crpka odabrana je kao jedina na autocesti A3 za ove kamione da mogu stati i da se vozači odmore. S graničnog prijelaza Bregana kamioni su krenuli oko 18 sati i 30 minuta. Bilo je potrebno više od sedam sati da se formira ova kolona s obzirom da su sa slovenske granice kamioni jako sporo pristizali. Ovim kamionima na naplati Ivanja Reka pridružilo se još dvadestak njih s prijelaza Macelj.

----------------------------

18:45 Konvoj od 50 kamiona upravo je krenuo.

FOTOGALERIJA: Konvoj kamiona u tranzitu u pratnji policije prolaze kroz Hrvatsku do granice Srbije i BiH

----------------------------

17:50 Ni nakon sedam sati od početka formiranja, kolona kamiona koja bi u tranzitu trebala proći kroz Hrvatsku nije se pokrenula s Bregane. Kamioni vrlo sporo pristižu iz smjera Slovenije pa ih se skupilo tek njih 40. Najava iz Slovenije da će pustiti u kratkom vremenu 40 kamiona nije se obistinila.

Tomislav Cigler, koordinator kamionskog konvoja iz mobilne prometne jedinice MUP-a već više od sat vremena putem radio veze i mobitelima s drugim policijskim upravama kordinira prikupljanje kamiona. Naime, više desetaka kamiona se sada posložilo na graničnom prijelazu Macelj i njih treba pridodati konvoju s Bregane.

Na slovenskoj strani granice u međuvremenu se pojavilo pet kamiona prema Crnoj Gori te i se i za njih organizira policijski nadzor i utvrđuje na koji granični prijelaz mogu ući u Crnu Goru. Cigler istovremeno koordinira i prolaz oko 70 kamiona koji iz smjera Srbije i BiH idu prema graničnom prijelazu Bregana.

----------------------------

Oko 11 sati u četvrtak počelo je formiranje novog kamionskog konvoja nakon graničnog prijelaza Bregana u Hrvatskoj. Reporteri Jutarnjeg lista već satima čekaju da se skupi oko 60 kamiona kako bi kamioni pod policijskom pratnjom krenuli prema Srbiji odnosno Bosni i Hercegovini.

Hrvatska policija ima čvrsta pravila.

„Niti jedan kamion ili teretno vozilo koje je u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku ne može proći bez policijske pratnje“, naglašava nam Tomislav Cigler, vođa grupe mobilne prometne jedinice, popularnih „Kobri“. On je u četvrtak bio koordinator organizacije provođenja kamionskog konvoja kroz RH. Takav režim uspostavljen je prije nekoliko dana i do sada je kroz Hrvatsku prošlo njih oko 800. Procedura je jednostavna. Kaže nam kako kamioni uglavnom dolaze iz Italije i idu prema Srbiji, Rumunjskoj; Bugarskoj, BiH.

Krešimir Žabec

Nakon što slovenska policija kamion propusti preko svoje granice on ulazi u Hrvatsku i nakon prolaska granice iza naplatnih kućica policija zaustavlja vozače i pita ih gdje idu. Ako im je odredište Hrvatska mogu proći, ako su u tranzitu onda ih usmjerava u kolonu na zaustavnu traku.

Nakon što se skupi između 50 i 60 kamiona konvoj je spreman za pokret. Konvoj prati oko 10 pripadnika policije. Riječ je o izuzetno zahtjevnom poslu gdje treba biti i strpljiv u odnosu prema već umornim i rezigniranim vozačima, ali striktno provoditi zakon. Nije lako stajati na suncu i satima čekati da ti Slovenci propuste kamion po kamion. Cijelu „priču“ vode pripadnici Kobri, a osiguranje rade pripadnici više policijskih uprava.

Krešimir Žabec

Konvoj prolazi autocestom A3 bez stajanja do odmorišta Novska gdje je formirano sterilizirano odmorište i gdje se vozači mogu osvježiti. Nakon tog odmorišta odvajaju se kamioni za BiH i za Srbiju. U BiH ulaze na graničnom prijelazu Stara Gradiška, a u Srbiju preko Bajakova. U četvrtak je slaganje konvoja išlo jako sporo. U roku 3 i pol sata pristigao je tek 21 kamion.

Trinaest za Bosnu i osam za Srbiju u trenutku pisanja teksta. A sve ovisi o tome koliko slovenska strana brzo propušta kamione. Prema posljednjim informacijama konvoj bi ukupno trebao brojati 66 kamiona - 59 za Srbiju i šest za BiH. No, na hrvatskoj strani ih nije ni blizu toliko. Čeka se da slovenska policija u kratkom roku pusti oko 40 kamiona koji idu prema Srbiji.

Krešimir Žabec

„Evo, ja iz Švicarske krenuo u utorak. Vozim aute. Da je sve u redu već bih ganjao ženske u Bosni. Od pola 6 ujutro čekam na slovenskoj strani i sad me ovi vaši ovdje zaustavili. Srećom, hrane imamo, ali nemamo kruha, a nas dvojica. Pa ti vidi“, priča nam jedan od vozača kamiona koji satima na Bregani, na ulazu u Hrvatsku, čeka formiranje konvoja.

Vozači s kojima smo razgovarali tvrde kako se zdravstveno osjećaju dobro, ali ih ubija ovo čekanje. Svi vozači nam tvrde kako je na putu prema Hrvatskoj bez problema propuštaju preko granica i mogu slobodno putovati. Tvrde da je jedino Hrvatska uvela ovaj režim prikupljanja vozila i vožnju pod policijskom pratnjom.

FOTOGALERIJA: Jutarnji s kamiondžijama na Bregani

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 00:33