HDZ KAO UZOR

SPECIJALNI IZVJEŠTAJ Marina Lovrić Merzel ostaje županica. Iz Remetinca će voditi sisačku Županiju

SDP: Pa i HDZ i HNS imaju optužene gradonačelnike, a nisu ih smijenili
Sisak, 100911.U Voloderu kod Popovace odrzane su Voloderske jeseni, trodnevna priredba u cast grozda i berbe. Sve je pocelo rezanjem prvih grozdova kod kleti obitelji Suto iznad Volodera. Na slici: Zupanica Marina Lovric Merzel prikljucila se beracima grozdja.Foto: Mate Piskor / CROPIX
 Mate Piškor / CROPIX

Marina Lovrić Merzel ostaje županica, a Željko Sabo sigurno neće biti SDP-ov kandidat na predstojećim izborima za vukovarskog gradonačelnika!

Marina Lovrić Merzel uvjerena je da će dokazati nevinost i sigurno ostaje županica Sisačko-moslavačke županije.

- Županija normalno funkcionira, iako je ona u istražnom zatvoru - kratko je komentirao dužnosnik SDP-a i dodao kako nema razloga za prijevremene izbore. U SDP-u ne namjeravaju tražiti da podnese ostavku i na funkciju županice. Ako dokaže nevinost, vratit će se na položaj, a ako istraga dokaže da je kriva, do tada će proći par mjeseci, i SDP će se stići pripremiti za nove izbore.

Vukovarski gradonačelnik u ponedjeljak je dao ostavku na mjesto člana Predsjedništva. Gotovo je sigurno kako će se prijevremeni izbori u Vukovaru održati 25. svibnja, zajedno s izborima za Europski parlament, a u SDP-u kažu da će na taj način izbjeći dvostruke troškove.

HDZ kao uzor

Prije desetak dana, HDZ i HSP dr. Ante Starčević uvjetovali su podršku proračunu koji je predložio SDP-ov gradonačelnik Željko Sabo njegovom ostavkom na tu dužnost. On ju je odbio podnijeti, oni nisu podržali proračun i sada slijedi raspuštanje Gradskog vijeća, dolazak povjerenika Vlade RH te raspisivanje prijevremenih izbora.

Sabina politička sudbina je u rukama Zorana Milanovića i članovi Predsjednitva SDP-a čekaju što će predložiti šef stranke na sjednici ove srijede poslije podne. Šanse su mu nikakve, i kao što nam je potvrdilo nekoliko sugovornika, isključena je mogućnost da stranka u skoroj budućnosti podrži Sabinu kandidaturu. On je podnio ostavku na mjesto u Predsjedništvu i ne postoji mogućnost da ga lokalna organizacija SDP predloži za kandidata u utrci za gradonačelnika.

U SDP-u u neformalnim razgovorima podsjećaju da u hrvatskoj politici više nije slučajnost kada gradonačelnici ostaju na svojim položajima, unatoč procesima pa i sudskim presudama, ali sa Sabom to svakako neće biti slučaj.

Primjerice, Ivici Kirinu, HDZ-ovom gradonačelniku Virovitice i bivšem ministru unutarnjih poslova, sudi se zbog optužbe da je putem Fimi-Medije odgovoran za mažnjavanje 7,5 milijuna kuna.

Oleg Butković optužen je za zloporabu položaja i ovlasti, a i dalje je član Predsjedništva HDZ-a. Uskok ga tereti da je na račun Grada platio ljetovanje bivšem zamjeniku direktora Hrvatskih voda i njegovoj obitelji.

Potpora vrha SDP-a

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS) u prosincu 2012. je zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti dobio uvjetnu kaznu od jedne godine zatvora uz rok kušnje od tri godine. Unatoč svemu, Vlahušić i Kirin ne samo da se nisu povukli iz politike, nego su pobijedili na prošlogodišnjim lokalnim izborima i postali gradonačelnici Dubrovnika i Virovitice.

Vukovar je važan grad, a osim Sabe, SDP-ovci nemaju ozbiljnog kandidata za gradonačelnika. Ipak, vrhu stranke ne pada na pamet da Sabo ostane njihov kandidat. On je potpuno izgubio politički kredibilitet i osobnu vjerodostojnost. Ili , kako je to rekao jedna od dužnosnika SDP-a, ‘vlast možemo izgubiti, ali obraz nikako’.

Optuženi zbog zlouporabe položaja

IVICA KIRIN - HDZ, gradonačelnik Virovitice optužen za pronevjeru 7,5 milijuna kuna

OLEG BUTKOVIĆ - član predsjedništva HDZ-a, optužen za zlouporabu položaja i ovlasti

ANDRO VLAHUŠIĆ - HNS, gradonačelnik Dubrovnika nepravomoćno osuđen za zlouporabu položaja i ovlasti

HDZ i HSS traže hitnu smjenu vlasti: ‘Vlada treba odmah u Sisku raspisati prijevremene izbore’

Jednomjesečni pritvor koji je određen sisačkoj županici Marini Lovrić Merzel nije zakonski razlog zbog kojeg bi ona morala odstupiti s dužnosti: župani, gradonačelnici i općinski načelnici moraju odstupiti tek ako ih se pravomoćno osudi na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od jednog mjeseca.

Lovrić Merzel teoretski bi mogla biti i smijenjena, no za to je potrebno raspisati referendum, ali da bi do njega uopće došlo, moraju se prvo prikupiti potpisi 20 posto od ukupnog broja birača Sisačko-moslavačke županije, a potom se na referendumu većina glasača mora izjasniti za smjenu uz uvjet da ta većina iznosi najmanje 1/3 ukupnog broja birača na području županije.

Uz to, referendum za opoziv ne može se raspisati prije proteka roka od 12 mjeseci od održavanja izbora, koji su održani 2. lipnja prošle godine. Čelnik sisačko-moslavačkog HDZ-a Ivo Žinić poručuje da je “nemoralno da osoba osumnjičena za tolike pronevjere i dalje obnaša ovako važnu dužnost”. - Jedino bi normalno bilo da podnese ostavku. U HDZ-u trenutno ne razmišljamo o pokretanju inicijative za referendum - kaže Žinić. Ostavku očekuje i čelnica županijskog HSS-a Marijana Petir, koja ide i korak dalje te od premijera traži da raspiše prijevremene izbore u županiji.

- Iz svega je evidentno da su županica i SDP izbore dobili kampanjom koju su financirali javnim novcem. Dakle, riječ je o političkoj korupciji, iz čega proizlazi da su i njezina dužnost i vijećnička mjesta SDP-a u Skupštini nelegitimna - smatra Petir. (N. Patković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 11:38