STIŽE VRUĆI ZRAK IZ AFRIKE

Specijalno priopćenje Ravnateljstva za civilnu zaštitu, upaljen alarm za dvije hrvatske regije

Vrlo visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme, stoga pijte mnogo vode i držite se hlada

Vrućina u Zagrebu

 Cropix/

Vrijeme će u idućim danima biti stabilno, vedro i vruće, kaže za HTV meteorologinja Tomislava Hojsak iz DHMZ-a, a za dvije su regije - karlovačku i riječku - zbog visokih temperatura upaljeni i narančasti meteoalarmi.

‘Sunčano će u nedjelju biti u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Samo će se popodne pojaviti poneki oblak. Vjetar većinom slab. Jutro manje svježe od današnjeg, a popodne još toplije, od 30 do 32 stupnja.

I u središnjim predjelima sunčano, popodne tu i tamo uz poneki oblak. Vjetar slab. Jutro će i sutra biti razmjerno svježe, od 13 do 16 stupnjeva. Popodne vruće uz 31 ili 32 stupnja.

Uz sunčano vrijeme temperatura će na sjevernom Jadranu porasti na 31 do 33 stupnja, a u gorskim predjelima na ugodnijih 28 do 30. Ujutro od 12 do 15 u unutrašnjosti, na obali i otocima oko 21 stupanj.

Vjetar većinom slab, poslijepodne uz obalu umjeren jugozapadni i zapadni. Umjeren vjetar s mora popodne će ublažiti žegu i na dalmatinskoj obali i otocima, gdje će temperatura u poslijepodnevnim satima porasti na 30 do 33 stupnja, a u untrašnjosti i koji stupanj više. Bit će sunčano. Noć će na moru biti topla, a u unutrašnjosti ipak malo ugodnija.

image

Narančasti meteoalarm

DHMZ

I na jugu će nakon tople noći danju biti vruće uz 31 do 33 stupnja. Prevladavat će sunčano. Nakon jutarnjeg burina zapuhat će umjeren sjeverozapadni vjetar, koji će duž obale okretati na jugozapadni.

Idući će tjedan na kopnu biti u znaku sunčanog vremena i vrućine. U ponedjeljak i utorak vjetar će većinom izostati, a u srijedu će zapuhati umjeren jugozapadni koji će uz vrućinu dodatno pokvariti biometeorološke prilike. Potkraj dana na sjeverozapadu može se pojaviti pljusak s grmljavinom.

I na moru bi val vrućine mogao negativno djelovati na zdravlje, osobito kod starijih i osjetljivih osoba te djece. Bit će sunčano, noći tople i vrlo tople, a dani vrući i vrlo vrući. Puhat će vjetar obalne cirkulacije - u noćnim satima burin, poslijepodne umjeren - sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni. U srijedu će raspoloženje kvariti jačanje juga.

Od sutra će u većini krajeva vladati ljetna vrućina, a idući tjedan bit će još više vruće. Vrlo visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme, stoga pijte mnogo vode i držite se hlada‘, kaže meteorologinja Hajsek za HTV.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

- rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije

- piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera

- izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima

- osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta

- nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca

- rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak

- danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu

- isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu

- izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima

- ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu

- redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci - za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja

- ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:01