VELIKA AFERA

Špijunski skandal: Istražuju se djelatnici VSOA-e, sumnja se da su lažiranjem putnih troškova utajili 2 milijuna kn

S lažiranjem troškova u inozemnim misijama, bio je upoznat jedan od pomoćnika ravnatelja VSOA-e i to je tolerirao

Od ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera (lijevo) zatraženo je očitovanje

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić zatražio je jučer od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost i ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije generala Ivice Kindera očitovanje o informacijama da je veći broj zaposlenika Vojno sigurnosne-obavještajne agencije lažirao troškove i nenamjenski trošio novac koji su dobivali za posjete misijama u Poljskoj, Litvi i Libanonu te su tom prilikom pronevjerili oko dva milijuna kuna.

Hajdaš Dončić je također zatražio da se očituju je li se to zaista dogodilo i je li o svemu obaviješteno Državno odvjetništvo. Predsjednik Odbora smatra da bi njihova očitovanja mogao dobiti u vrlo kratkom roku. Pronevjeru novca pripadnici Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost utvrdili su tijekom dva nadzora rada VSOA-e. Prije nekoliko tjedana stigli su u rutinsku kontrolu nadzora rada VSOA-e i tom im je prilikom jedan od zaposlenika ukazao na nenamjensko trošenje novca. Sve informacije o ovom velikom skandalu obavijene su oznakom tajnosti, a prema neslužbenim informacijama, s pronevjerom sredstava bio je upoznat jedan od Kinderovih pomoćnika te je tolerirao i nju i lažno prikazivanje troškova za putovanja. Pripadnici VSOA-e odlazili bi u posjet u neku misiju te bi za troškove, primjerice, uzeli 30.000 kuna, a potrošili bi 10.000. Razliku ne bi vratili niti bi potrošeno pravdali računima.

Nadzornici su nakon prikupljenih prvih informacija ubrzo stigli u dodatni nadzor. Prema neslužbenim informacijama, o svemu su obavijestili predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Zasad nije poznato jesu li izvješće uputili i Državnom odvjetništvu te je li DORH otvorio izvide u ovom slučaju.

Ova velika afera događa se u trenutku kada se VSOA još nije oporavila od sličnog skandala u kojem su njezin bivši ravnatelj general Darko Grdić i njegov zamjenik general Ognjen Preost u prosincu prošle godine osuđeni jer su novac namijenjen specijalnim poslovima isplaćivali jedan drugom i koristili ga za osobne potrebe. Pritom je država oštećena za oko pet milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2022 04:06