SVE UNIŠTENO

Spiskali šest milijuna kuna na vrtić koji se nalazi u - rupi! ‘Tko je uopće dao dozvolu da se tu gradi?‘

O razmjerima štete dovoljno govori činjenica da je voda u potpunosti podigla parkete, pokidala betonski pod, uništila namještaj

Čačinci

 /Ravnateljstvo Civilne Zaštite

Ogromna količina kiše koja je u petak navečer pogodila istočni kraj Virovitičko-podravske županije najveću je materijalnu štetu izazvala u Čačincima, gdje je gotovo uništen sav interijer novog dječjeg vrtića otvorenog prije godinu i pol dana, a u koji je Ministarstvo poljoprivrede uložilo više od šest milijuna kuna. Vrtić je inače smješten u poznatoj ‘‘čačinačkoj rupi‘‘, u samome središtu mjesta pokraj igrališta i zgrade nogometnog kluba, koji tamo egzistira već desetljećima, a u jednom trenutku voda je u zgradi vrtića bila do stropa. O razmjerima štete dovoljno govori činjenica da je voda u potpunosti podigla parkete, pokidala betonski pod, uništila namještaj...

Mnogi su se nakon ovoga upitali tko je došao na ideju da se na takvoj lokaciji gradi novi vrtić, osobito ako se uzme u obzir činjenica da je slična nepogoda Čačince pogodila i 1998. godine, kada su nogometno igralište i zgrada kluba također bili poplavljeni.

Posljedice

- Ova je lokacija bila i ostala najlogičnija za dječji vrtić, jer se nalazi u samome središtu Čačinaca, pokraj sportskog centra i na općinskom zemljištu. Ti koji se sada pitaju zašto je vrtić građen na toj lokaciji zaboravljaju što je osnovni problem plavljenja ovog terena, a to je izrazito uzak kanalski propust ispod željezničke pruge udaljene svega 80-ak metara od nogometnog igrališta i vrtića. Tako uzak propust jednostavno nije mogao primiti, odnosno propustiti ogromnu količinu vode koja je pala u kratkom roku i za posljedicu smo imali ovu poplavu - kazao je Alen Jurenac, načelnik Općine Čačinci.

Dodao je i kako su s Hrvatskim željeznicama već neko vrijeme u dogovorima oko proširenja tog propusta te da je prema posljednjim informacijama projekt pred ishođenjem građevinske dozvole. Propust je, inače, trenutno širok oko 75 cm.

Jutarnji list je dobio i pismo jednog mještanina Čačinaca, koji je izrazio nezadovoljstvo i zabrinutost zbog činjenice da je vrtić sagrađen na toj lokaciji. Pita se i kako je uopće izdana dozvola za tu lokaciju.

Sigurnost djece

"Mještani znaju da ova lokacija nema veze s pameću jer nije ovo prvi put da se naša ‘rupa‘ pretvorila u bazen. Naime, dogodi se to svako malo pri svakoj jačoj kiši i nakon svake poplave se govori da je problem riješen, pa tako i nakon ove se već priča da će se problem riješiti i mi bi tome kao zabrinuti roditelji i mještani trebali opet povjerovati i pustiti djecu u vrtić, pa gledati u nebo hoće li biti kiše. Istina, nikada nije bilo ovoliko vode, ali što da je došla djeci do grla to bi bilo OK, to je prihvatljivo? Da se prolom oblaka dogodio nekoliko sati ranije, dok su u vrtiću bila djeca, tko bi onda odgovarao?‘‘ napisao je ovaj mještanin Čačinaca, koji smatra da se za vrtić treba pronaći druga lokacija i pita se zašto se i sada smiruju strasti.

- U ovoj poplavi u vrtiću nitko nije bio životno ugrožen, jer to nije bio nikakav tsunami. Štoviše, zaposlenice vrtića su gotovo sat vremena čistile vodu nadajući se da će uspjeti spasiti i sačuvati objekt, no kada se shvatilo da se zgrada sve više puni, od toga se odustalo, jer nije imalo smisla. Dovoditi sada u pitanje sigurnost djece zbog ove situacije je zločesto i plod zlih jezika, koji i ovu, ionako tešku, situaciju koriste da je dodatno otežaju. Nećemo tražiti novu lokaciju za vrtić, on će ostati ovdje, jer je to najbolja lokacija, a glavni uzrok ove poplave već sam objasnio i prvenstveno se treba to riješiti - poručio je Jurenac.

Djecu iz vrtića sele u školu, bebe u vijećnicu

Općina je u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom dogovorila da će 75 vrtićaraca već u ponedjeljak imati punu uslugu. Dvije vrtićke skupine preselit će se u zgradu OŠ Antuna Gustava Matoša u Čačincima, a jaslička u općinsku vijećnicu.

Očekuje se dolazak procjenitelja iz osiguravateljske kuće kako bi se procijenila šteta, čijoj će se sanaciji pristupiti u najkraćem mogućem roku.

Čačince je u nedjelju obišao i Igor Andrović, župan virovitičko-podravski, koji je najavio proglašenje elementarne nepogode za istočni dio ove županije zbog velike štete na objektima i poljoprivrednim površinama. (N.P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:30