VESELO U SPLITU

Splićani i njihovi gosti slave Svetog Dujma: ‘Neka nam donese dobru sezonu i prosperitet‘

Došli su i brojni posjetitelji iz susjednih gradova, a u proslavi rođendana više od 1700 godina starog grada uživaju i turisti

Blagdan svetog Duje 

 Tom Dubravec/Cropix

Splićani i njihovi gosti u subotu slave Dan grada i blagdan Sv. Dujma zaštitnika grada, zbog čega su nakon budnice gradske glazbe već od ranog jutra kalete ispunjene smijehom i pjesmom.

image

Blagdan svetog Duje

Tom Dubravec/Cropix

Na splitskoj Rivi svečano misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Hrvatskoj monsinjor Giorgio Lingua, a održana je i procesija.

image

Nuncij Giorgio Lingua

Tom Dubravec/Cropix

Na proslavi svetkovine Svetoga Dujma sudjeluje kao izaslanica predsjednika Vlade RH ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

image

Davor Filipović i Nina Obuljen Koržinek

Tom Dubravec/Cropix

U Split su došli i brojni posjetitelji iz susjednih gradova i općina te otoka, a u proslavi rođendana više od 1700 godina starog grada uživaju i turisti. Svi se slažu u jednom - Split je najljepši grad kojemu žele sve najbolje i u sljedećim tisućama godina.

Izaslanica premijera ministrica Nina Obuljen Koržinek svim je Splićčanima u svoje osobno i u ime Vlade RH poželjela sretan njihov dan, izrazivši zadovoljstvo da su nakon dvije epidemiološke godine opet u procesiji Svetog Duje.

image

Blagdan svetog Duje

Tom Dubravec/Cropix

"Vjerujem kako će Sv. Duje donijeti dobru sezonu, prosperitet i sve ono čemu se nadamo. Ovdje smo na Peristilu, centru baštine. Split je grad koji čuva svoju baštinu i drago mi je da se čuva i ovaj segment naše zajedničke, duhovne, crkvene, ali vrijedne nematerijalne baštine", naglasila je Obuljen Koržinek.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović novinarima je, uz ostalo, rekao kako je sretan što je danas na Svetoga Duju u Splitu, dodavši kako mu ovdje žive roditelji i brat, a dobar dio mladosti i neki od najljepših trenutaka života su mu vezani za Split.

image

Blagdan svetog Duje

Tom Dubravec/Cropix

"Split je grad bogate tradicije, baštine. Svim dragim Splićankama i Splićanima čestitam dan njihova grada i zaštitnika Sv. Duje", poručio je Filipović.

Bivši gradonačelnik Ivica Puljak je svojim sugrađanima i gostima grada zaželio sretan i ugodan blagdan, da se danas lijepo razvesele i druže. Poručio je kako je siguran da će Split uskoro dobiti dostojnog gradonačelnika.

image

Blagdan svetog Duje

Tom Dubravec/Cropix

Humanitarna plivačka utrka "Srcem za male heroje"

Osim tradicionalnog Sajma na Rivi u kojem ove godine sudjeluje 150 izlagača iz svih krajeva Hrvatske u 11 je sati u organizaciji gradske Javne vatrogasne postrojbe započela humanitarna plivačka utrka "Srcem za male heroje". Tako su od Kašjuna do Matejuške plivali splitska daljinska plivačica Dina Levačića s Leom Ćaletom policijskom službenicom Postaje aerodromske policije i izvanrednim profesorom Darkom Hrenom s Odsjeka za Psihologiju Filozofskog fakulteta u Splitu.

Od novca prikupljenog u toj humanitarnoj akciji, u kojoj sudjeluju sve hitne službe Dalmacije, kupit će se dva potrebna aparata KBC- u Split.

image

Blagdan svetog Duje Blagdan svetog Duje

Tom Dubravec/Cropix

Dina Levačić je nakon plivačke rute rekla kako joj nije bilo zahtjevno i da joj je drago što su joj se pridružili Lea i Darko. Napomenula je da su se za utrku počeli pripremati još u zimu kada je more bilo hladnije, dok je danas 17 stupnjeva u moru.

"Nadam se da ćemo potaknuti ljude da doniraju u ovoj akciji jer tu je svaka kuna dobro došla", poručila je Levačić.

Večeras koncert "Sv. Duje moj", vatromet ...

Tradicionalnu tombulu koja će se na Rivi održati u 17.30 sati uz nastup mješovite klape Filip Dević ove će godine voditi Tonči Banov, a nakon nje će nastupiti Tamburaški orkestar Folklornog ansambla Jedinstvo Split uz goste iz grada Varaždina – Varaždinski tamburaški orkestar i Klapu HRM Sveti Juraj.

Navečer u 21 sat održat će se koncert "Sv. Duje moj", a nastupit će Klapa Cambi Kaštela, Goran Karan i Grupa Vagabundo. Vatromet je u 23 sata, a potom će sve okupljene pjesmom razgaliti Tedi Spalato uz Orkestar Gorana Rukavine.

Apostolski nuncij predvodio misno slavlje na blagdan sv. Dujma na splitskoj Rivi

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua predvodio je u subotu na splitskoj Rivi misno slavlje na blagdan Sv. Dujma, zaštitnika Splita te u propovjedi naglasio važnost misionara kao nositelja mira.

Misionari, kako je rekao, nisu samo oni koji odlaze u Afriku ili Indiju koji izgaraju od težnje da svojoj braći navijeste Krista. Misionar je, prije svega muškarac ili žena molitve, krotak je i miroljubiv, vjeruje u providnost, nositelj je mira te čovjek milosrđa, istaknuo je Lingua.

Vjera u providnost, naglasio je, neophodna je za one koji žele da njihova poruka bude vjerodostojna. Božja providnost nije magijska intervencija, ona se služi našim rukama da dajemo, koristi se našim nogama da se približimo potrebitima i našim srcem da sve ljubimo. Misionar je oruđe božanske Providnosti, rekao je Lingua.

Okupljenim vjernicima poručio je kako moraju moliti svetog Duju da nas nauči "da živimo mučeništvo ljubeći Krista iznad svega, bez straha od poniženja zbog priznanja svojih grijeha".

"Molimo ga da budemo mudri vođe, uzori stada, poput dobrog pastira i da budemo misionari, uvijek puni poštovanja u Isusovom stilu".

Na početku homilije apostolski nuncij je izrekao par crtica iz života svetog Dujma ističući kako je baš on u Salonu stigao vjerojatno kao misionar, krenuvši iz Antiohije, grada u kojem su prvi put Isusovi učenici nazvani kršćanima.

Pred misno slavlje, nadbiskup splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić ustvrdio je kako svetkovina sv. Dujma dinamična i živa, "ovo nije kamenje povijesti".

Budući da mu je ovogodišnja svetkovina zadnja u funkciji nadbiskupa novog je nadbiskupa Dražena preporučio svetom Duji, ali i novog gradonačelnika, da Split bude grad u kojem će se živjeti "u radosti i zajedništvu".

"Nama je to zajedništvo potrebno, a imamo i pameti i potencijala da Split može biti ogledan, ne samo u Hrvatskoj nego i šire", dodao je.

Svečanoj misi na splitskoj Rivi na blagdan Sv. Dujma nazočili su brojni uglednici iz hrvatskoga javnog i političkog života, među kojima i izaslanica predsjednika Vlade, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, a u Split je stigao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Uoči mise, užim centrom Splita održana je tradicionalna procesija, i to nakon dvije pandemijske godine, kada se nije održavala. U procesiji su nošene moći sv. Dujma.

image

Blagdan svetog Duje

Tom Dubravec/Cropix
image

Blagdan svetog Duje

Tom Dubravec/Cropix
image

Blagdan svetog Duje

Tom Dubravec/Cropix
image

Blagdan svetog Duje

Tom Dubravec/Cropix
image

Blagdan svetog Duje

Tom Dubravec/Cropix
image

Blagdan svetog Duje

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 13:36