ODGOVORNIH NEMA

SPLIĆANIN KUPIO STAN IZ SNOVA PA UBRZO SHVATIO KAKO MU JE TO BILA NAJVEĆA POGREŠKA U ŽIVOTU 'Ovo što mi se događa pred nosom je stravično'

 
 Vladimir Dugandžić, Jakov Prkić / Hanza media

Zamislite situaciju: kupite trosoban stan na Lokvama, u neposrednoj blizini škole, vrtića, trgovine, ljekarne, ambulante, ako baš hoćete i crkve.

Onda shvatite da život u naizgled idiličnu kvartu i nije baš najsretnije rješenje: ispred vaših očiju odvija se svakodnevna intenzivna prodaja, razmjena najtežih vrsta droga, pa njihovo konzumiranje, bauljanje, ispijanje "unučića" i "zidaruša", "kljucanje" po zidićima, povraćanje, mokrenje i sve ostale fiziološke i ine potrebe "nezbrinutih" mušterija obaju spolova.

Vladimir Dugandžić, Jakov Prkić / Hanza media

Dugogodišnja je to svakodnevica stanovnika Lokava, posebice onih blizu trgovine "Studenac" smještene kraj OŠ "Gripe", kao i onih kraj DV "Vrapčić" i ambulante Lokve.

Vladimir Dugandžić, Jakov Prkić / Hanza media

Po tko zna koji put zamolili su nas za pomoć jer od policije, komunalaca i gradske uprave nisu dobili nikakvu nadu. Nije u njihovu dvorištu, pa koga briga!

Vladimir Dugandžić, Jakov Prkić / Hanza media

- Za koji dan počinje škola, vrtić još i prije, a okoliš nam je stravičan! Prolazimo kraj šprica i pivskih boca, kraj nagomilanog smeća koje ostavljaju ovi šta od jutra do mraka vise ispred "Studenca", a stara kuća koja se već godinama urušava postala je punkt za uzimanje droge.

Vladimir Dugandžić, Jakov Prkić / Hanza media

Svako jutro ovdje se odvija akcija: jedan ostavi drogu, pa ode, a drugi dotrču i uzimaju svoj dio. U nastavku dana izmjenjuju se tu raznorazni sumnjivi likovi, ubijaju se drogom i pivama, pa se valjaju ispred dućana. Kad vidim da takvi sidnu još i za volan, a jedva drže oči otvorene, muka mi dođe. Pa, ubit će nekog pješaka ili vozača, sebe, kad tad!

Policiju nisam vidio nikako otkako smo doselili. Ma, sigurno imaju važnijeg posla... - javio se Slobodnoj Dalmaciji jedan stanar koji se prije pola godine doselio na Lokve i doslovce se šokirao zatečenom situacijom u kvartu poznatom po uzaludnim prosvjedima stanovnika, obračunima dilera, čak i onoj situaciji kada su lokalni momci uzeli "stvar u svoje ruke" i krenuli na ove na ulici.

Da je znao gdje se seli, odustao bi na vrijeme, žali se.

Vladimir Dugandžić, Jakov Prkić / Hanza media

'Komunalni redari su mit'

Upozorava kako je nedopustivo i nevjerojatno da se ovakve scene odvijaju ispred stambenih zgrada i ustanova koje pohađaju djeca. Posebice ukazuje na zapušteni objekt u blizini vrtića koji se urušava, a koji se jedva nazire s ulice zbog smeća i korova.

Na fotografijama koje nam je poslao vide se prazne boce, tablete koje uzimaju ovisnici u pokušajima liječenja...

Daniel Lolić, predsjednik GK Lokve, i sam je ljutit na Grad Split i komunalce koji ne mrdaju po pitanju ruševine koja služi za dilanje i konzumaciju droge.

Vladimir Dugandžić, Jakov Prkić / Hanza media

- Još u proljeće prošle godine Vijeće Gradskog kotara Lokve uputilo je komunalnom redarstvu prijavu vezanu uz ruševinu. Koliko nam je poznato, vlasnik je trebao ukloniti objekt još prošlog ljeta, u protivnom će ga srušiti Grad i poslati mu račun.

No, sve to ide preko komunalnih redara, a nama su ih za kvart, od Nove godine, promijenili čak četiri! Rekao sam Esmi Kalembi, šefici komunalaca, koja živi na Lokvama, da su kod nas redari pravi mit! - rekao je Lolić za Slobodnu Dalmaciju.

Ipak, uspjeli smo doći do najaktualnijeg komunalnog redara u kvartu. Vinko Kaliterna tek je tu od srpnja, no obećao je kako će pogurati stvari radi uklanjanja derutnog objekta i smeća oko vrtića.

Pokušali smo doći u kontakt i s ravnateljicom vrtića "Cvit Mediterana", no nismo je uspjeli dobiti. Pedagoška godina u vrtićima počinje 3. rujna, a mališane bi trebali dočekati osvježeni objekti s uređenim okolišem.

Možda da nadležni iz Banovine posjete "Vrapčić" prvog dana vrtića, a školu "Gripe" 9. rujna?!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:14