PRAVA KALVARIJA

Splićanka oboljela od korone drugi put u 4 mjeseca! Ovaj put se osjeća puno gore, a ima i neke neobične simptome

Krajem prošlog tjedna simptomi bolesti su se pojavili i kod njene 21-godišnje kćeri
 Oscar Espinosa/Alamy/Alamy/Profimedia

Tea Č. (47) iz Splita oboljela je od koronavirusa dva puta u posljednja četiri mjeseca. Ovaj su put simptomi zaraze osjetno teži, a bolesti nije pošteđena ni njena 21-godišnja kći.

Tea se prvi put razboljela u travnju, nakon što je kontaktirala sa zaraženom kolegicom. Imala je, kaže, blage simptome - bolove u mišićima potkoljenica, jak osjećaj umora te gubitak osjeta okusa i mirisa.

Testirala se nekoliko dana nakon pojave simptoma, a PCR test bio je negativan. Zatim je zatražila test na antitijela. On je pokazao njihovu prisutnost u organizmu, a dobiveni rezultat, objasnili su joj u klinici, ukazivao je na to da je ranije preboljela teži oblik bolesti.

- Nalaz sam odnijela doktorici, a kad sam pitala za cijepljenje, savjetovala mi je da to odgodim. Rekla je da se nikako nije dobro cijepiti nedugo nakon preboljene bolesti i da bi bilo najbolje da pričekam šest mjeseci. Dodala je da sam dotad sigurna budući da u tijelu imam antitijela kao da sam primila obje doze - ispričala je Tea.

Od toga su prošla točno četiri mjeseca.

Krajem prošlog tjedna simptomi bolesti su se pojavili kod njene 21-godišnje kćeri.

Intenzivna bol

- U četvrtak je ona naglo 'zafibrala', izmjerili smo 39,5, a u prvom danu je izgubila i svijest, što mi je bio najgori trenutak u životu. Dvije minute je bila bez svijesti. Doktorica kaže da je dehidrirala zbog visoke temperature - opisala je Tea zastrašujuće iskustvo.

- Bila sam uvjerena da, budući da sam naoružana antitijelima, ne mogu dobiti bolest. Svakako bih ostala uz svoje dijete, bila sam joj potrebna - dodala je.

Samo dan kasnije, visoka temperatura se, kao jedan od prvih simptoma, pojavila i kod nje.

- To što sad proživljava nema veze s onim što se dogodilo prvi put - naglasila je sugovornica za Slobodnu Dalmaciju.

Opisala je i s kakvim se simptomima trenutno suočava.

- Osim stalno povišene temperature, pojavili su se bolovi u koljenima i mišićima. Događaju mi se i nekakvi svjetlosni bljeskovi u očima, kao da imam 'tende' umjesto trepavica. Najviše sam se bojala kašlja. Kao dijete sam imala jaku upalu pluća i taj kašalj nikad nisam zaboravila - rekla je Tea.

Kako kaže, čini joj se da se bol premješta po tijelu.

- Jednu noć me jako boljelo grlo s desne strane. Zaspala sam, a kad sam se tijekom noći probudila, bol se iz grla prebacila u kukove. Takve se stvari stalno događaju. Tako ležim s kćeri u krevetu i jedna s drugom dijelimo što nas boli - opisala je.

Jedan od simptoma posebno ju je iznenadio.

- I kod mene, i kod djeteta, ali i kod susjede koja je bolest preboljela nešto ranije, na samom početku se javila užasna bol u lijevoj nadlaktici. To nam je previše čudno da bi bila tek puka slučajnost - rekla je Tea.

Nije se dobila priliku cijepiti

Te su se subote ona i kći testirale na koronavirus.

Naša sugovornica kaže da nije pobornik teorija zavjere te da se ne osjeća kompetentnom zauzimati stav o pandemiji. Kako kaže, pridržava se mjera i nastoji djeci ojačati imunitet. Ističe da se namjeravala cijepiti, za što je odabrala cjepivo Johnson&Johnson, ali jednostavno nije imala priliku to učiniti.

- Od prvog dana sam na platformi za cijepljenje i nitko me nikad nije kontaktirao. Nakon Beroševe izjave o padu platforme opet sam se prijavila, i opet ništa. Mislim da cijepljenje u Hrvatskoj nije dobro razjašnjeno i da nije dovoljno dostupno – rekla je.

Epidemiologinja s kojom je razgovarala objasnila joj je da je riječ o novom soju, s kojim prethodno stečena antitijela nemaju veze.

- Pitala sam je bi li bilo isto tako i da sam se cijepila, a ona je rekla da cjepivo svakako pruža određenu zaštitu, iako novi soj još nije dovoljno istražen. Poznato je to da se jako brzo širi te da i kod mlađih ljudi može izazvati komplikacije. Od cjepiva ne možemo očekivati potpunu zaštitu, ali ono pomaže da se ne razviju teži simptomi – zaključila je Tea.

Bolest uzrokovana novim sojem

Njezin je slučaj prokomentirao imunolog Zlatko Trobonjača.

- Po svemu sudeći, bolest ovaj put nije uzrokovana istim virusom. Prvi put je vjerojatno bila riječ o alfa varijanti, ovaj put o delti. Drugačiji virus uzrokuje i drugačije simptome. Delta se u tijelu više množi od alfe, a to da uzrokuje težu bolest zasad je samo pretpostavka. Moguće je da će rezultati istraživanja to i dokazati - rekao je Trobonjača.

Na pitanje je li neobično to što se bolest ponovno manifestirala nakon samo četiri mjeseca, rekao je da je o tome teško govoriti.

- Imunološki odgovor organizma je vrlo kompleksan. Puno se govori o tome tko može preboljeti zarazu unutar šest mjeseci, cijepljeni ili necijepljeni… Među necijepljenima koji su bolest preboljeli njih oko 10 posto se ponovo izloži infekciji. Sve to ovisi o skupini kojoj osoba pripada, neki puno brže gube antitijela, dok ih neki od početka ne razviju dovoljno - kazao je naš sugovornik.

Objasnio je i slučaj naše sugovornice.

- Moguće je da ona pripada skupini koja relativno brzo gubi antitijela. Kako se njihova koncentracija smanjila, a izložila se nešto drugačijem virusu, protiv njega nije imala potpunu obranu - zaključio je Trobonjača.

Kad se najbolje cijepiti

Odgovorio je i na pitanje bi li rezultat ponovnog kontakta s virusom bio isti i da se cijepila onda kad je namjeravala.

- Ponovna infekcija se može dogoditi i cijepljenima, posebno onima koji su cijepljeni dosta rano po režimu tri tjedna razlike, ali bolest uglavnom bude nešto lakša - kazao je.

- Nemoguće je znati koliko je antitijela prisutno u organizmu bez testa neutralizacije virusa, koji se kod nas ne radi rutinski, već samo u znanstvenim istraživanjima, budući da je jako skup. Dakle, nemoguće je reći čemu je jednaka trenutna količina antitijela u organizmu, i uspoređivati to s jednom, dvije ili sto doza cjepiva - pojasnio je imunolog.

Poručio je i da je najbolja opcija cijepiti se tri mjeseca nakon zaraze.

- Oni koji se cijepe, a preboljeli su bolest, steknu izuzetno jaku imunost. Od svih antitijela prisutnih u organizmu, aktivno ih je negdje 20 do 30 posto. Cjepivo može podići taj broj na pedeset posto, što je već sasvim dovoljno. U medicini je prihvaćeno to da s cijepljenjem treba pričekati od tri do šest mjeseci, ali cijepljenje nakon tri mjeseca najvjerojatnije je sigurno i posebno korisno - zaključio je Zlatko Trobonjača za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:26