OD SPLITA DO LONDONA

Splićanka u centru sukoba AstraZenece i EU: ‘Moja Iskra ovih dana niti jede niti spava!‘

Iskra Reić je viša potpredsjednica kompanije za Europu i Kanadu i odgovorna je za rezultate šest tisuća zaposlenika u trideset zemalja
Iskra Reić
 AstraZeneca

Jedina svjetska tema je cjepivo protiv koronavirusa, kojega je - zar smo mislili da će biti drugačije - pomanjkalo baš u ključnom trenutku kad se pandemija, zahvaljujući niskim temperaturama u Europi i Americi - opet razmahala.

Ispalo je tako da se vodi žestoka bitka za svaku pošiljku, a čelnici EU-a pritišću tvrtku "AstraZeneca" u vezi isporuke već dogovorenih količina cjepiva.

U ime "AstraZenece" pregovore vodi Iskra Reić, rođena Splićanka, kći uglednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Splitu - Zlatana Reića. Poznaju je i Šibenčani, jer je bila udana za sina bivšeg gradonačelnika grada pod Šubićevcem - Milana Arnautovića. Arnautović je bio šibenski gradonačelnik od 2001. do 2003. godine, kada je podnio ostavku zbog raspada tadašnje vladajuće koalicije SDP-HSS-HNS.

Iskra Reić je viša potpredsjednica kompanije za Europu i Kanadu. Doktorica je dentalne medicine, a diplomu je stekla na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Britansko-švedskoj kompaniji pridružila se 2001. godine, a izvršna potpredsjednica za Europu i Kanadu postala je u travnju 2017. Odgovorna je za rezultate šest tisuća zaposlenika u trideset zemalja, piše Slobodna Dalmacija.

Hrabra i ustrajna

- Bilo bi nekorektno da ja bilo što govorim o njezinoj profesionalnoj karijeri. Pred Iskrom je težak sastanak, niti spava, niti jede, pod velikim je stresom zbog ogromne odgovornosti, a čim sve to prođe, bit će prilike za intervju "Slobodnoj" - kazao nam je profesor Zlatan Reić.

Čelnici EU-a pregovaraju s Iskrom Reić jer je upravo ona potpisala ugovor o distribuciji cjepiva. Kako je Reić naglasila krajem prošle godine, gostujući na Hrvatskom radiju, cjepivo se neće prodavati po tržišnim cijenama, već po cijeni proizvodnje od nekoliko dolara po dozi.

Govoreći za medije, naglasila je da ju je nakon studija stomatologije u Zagrebu profesionalna znatiželja usmjerila prema tvrtki koja se bavi razvojem inovativnih lijekova, i da ju je upravo sklonost stjecanjima novih znanja dovela do tako visoke pozicije u "AstraZeneci".

Profesionalni put ju je vodio iz rodnog Splita u Zagreb, Bruxelles i London.

- Dugo je nisam vidio, praktički otkad je otišla iz Hrvatske. Kad sam je zadnji put sreo u Rogoznici, srdačno smo se pozdravili i popričali. Ona je bivša supruga moga brata Milana, koji je također stomatolog i živi u Zagrebu. O Iskri mogu reći sve naj naj. Stvarno je izuzetna. Nije mi čudno što je tako daleko dogurala. Dapače, poznajem je kao vrlo hrabru, odlučnu, upornu i vrijednu osobu. Iskra će uvijek biti dio nas, a moj brat osobno, ali i moja cijela obitelj, ostali su s njom u odličnim odnosima - kaže Zoran Arnautović Šadija, poznati šibenski zaljubljenik u motosport i nautiku.

Bez senzacionalizma

Da je tomu tako, potvrdila je medijima i sama Iskra Reić, kazavši da je uvijek pridavala značaj razvoju karijere kroz timski rad i nastojala biti primjer drugima i pokazati im da se unatoč gustom poslovnom rasporedu i brzom tempu života, uvijek može pronaći vremena za učenje i da zato želi potaknuti i druge da čine isto.

Razgovarali smo i s bivšim Iskrinim suprugom Milanom. Svjestan je, kaže, velike odgovornosti koju nosi njezina sadašnja pozicija u "AstraZeneci", ali nije potrebno, kaže, svemu dodavati još i notu senzacionalizma, radeći od večerašnjeg sastanka priču o "biti ili ne biti" kad je u pitanju dostava cjepiva protiv koronavirusa Europskoj uniji.

- Iskra vrlo selektivno daje izjave za medije. Zapravo, nerado nastupa u javnosti, pa ne bi bilo dobro da ni ja komentiram njezin profesionalni put koji je vezan uz kompaniju "AstraZeneca" u kojoj dugo gradi karijeru - kazao nam je oralni kirurg Milan Arnautović, piše Slobodna Dalmacija.

Doktorica dentalne medicine


Profesionalni put ju je vodio iz rodnog Splita u Zagreb, Bruxelles i London. Doktorica je dentalne medicine, a diplomu je stekla na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Nakon studija u Zagrebu profesionalna znatiželja usmjerila je prema tvrtki koja se bavi razvojem inovativnih lijekova. Britansko-švedskoj kompaniji pridružila se 2001. godine, a sklonost stjecanjima novih znanja dovela ju je do visoke pozicije u "AstraZeneci". Ivršna potpredsjednica za Europu i Kanadu postala je u travnju 2017. godine. Danas je Viša potpredsjednica kompanije za Europu i Kanadu i odgovorna je za rezultate šest tisuća zaposlenika u trideset zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:49