SRAMOTA

Split bruji o neviđenoj taksi pljački američkog mornara: ‘Ljudi se žale da im je nakon toga posao propao‘

‘Kako bi izbjegli ovakve nemile situacije potrebno je da svi prijevoznici imaju iste tarife i na taj način prijevoznici ne bi mogli preveslati korisnike‘
 Nikola Vilic/Cropix

Splitom se proširila priča o taksistu koji je u ponedjeljak jednom od mornara na američkom nosaču aviona na nuklearni pogon USS Gerald R. Ford naplatio vožnju od trajektne luke do Trogira čak 900 eura.

- Prekjučer je pao rekord u pohlepi, gramzivosti i bezobrazluku domaćih taksista. Jedan od njih je nekom Amerikancu s nosača aviona naplatio 900 eura vožnju od splitske luke do Trogira. A nije za zanemariti ni uspjeh njegovog kolege koji je vožnju od luke do Malla naplatio oko 217 eura. Prava su sramota za grad. To se sve događalo prvi dan i onda je navodno navečer zapovjedništvo nosača aviona zabranilo svima da koriste taxi usluge u gradu - poruka je koja kruži gradom, a došla je i do redakcije Slobodne Dalmacije.

Tragom te poruke, odlučili smo provjeriti ima li u ovome istine.

Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split, nam je kazao da je i do njih došla priča o navodnom događaju.

- I do nas je došla priča da se to dogodilo, ali nemamo stopostotnu potvrdu. Nismo primili nikakav službeni prigovor o navedenoj situaciji - rekao nam je Mihanović.

I Cehu prijevoznika pri Obrtničkoj komori u Splitu obrtnici su prijavili ovaj slučaj.

- Kolege su nas upozorile na ovaj slučaj da je jednom mornaru vožnja do Trogira naplaćena 900 eura, ali ne znamo je li to istina ili ne i što se točno dogodilo. Kolege su se žalile da im je nakon tog nemilog događaja pao posao u trajektnoj luci što se tiče američkog nosača aviona. Nažalost, na mogućnost ovakvih situacija upozoravali smo kada je došlo liberalizacije tržišta taksija. Zakon je nažalost omogućio da vam se ista udaljenost u jednom trenutku naplati deset eura, a u drugom 100 eura. U turističke gradove, nažalost, u sezoni dođu prijevoznici sa svih strana opijeni pričama o lakoj i brzoj zaradi - kazali su nam iz Ceha prijevoznika pri Obrtničkoj komori u Splitu.

Nažalost ovaj slučaj, ako je istinit, nije izoliran slučaj jer svako ljeto imamo priče prevarenih gostiju, a tko zna koliko je još takvih za koje se ne sazna.

- Kako bi izbjegli ovakve nemile situacije potrebno je da svi prijevoznici imaju iste tarife i na taj način prijevoznici ne bi mogli preveslati korisnike. Također je nužno da lokalna samouprava regulira koliki je to broj prijevoznika u jednom gradu - kazali su nam iz splitskog Ceha prijevoznika.

Kontaktirali smo i splitsku policiju kako bi provjerili jesu li oni dobili prijavu o prevari.

- Postaja aerodromske policije Split, kao ni Policijska postaja Trogir nisu zaprimili informaciju o opisanom događaji - odgovorili su nam iz PU splitsko-dalmatinske.

Dodali su da je nadzor rada nad taxi prijevoznicima u nadležnosti Službe inspekcije cestovnog prometa Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:37