ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Split će dobiti 55 milijuna eura, Vlada RH financijski pomaže gradovima središtima županija‘

Sredstva za gradove središta županija bit će dio Vladine politike ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske, rekao je premijer

Andrej Plenković

 Tom Dubravec/CROPIX

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da Vlada pomaže gradove središta županija, pa će Splitu pripasti 55 milijuna eura za razvoj, a da se pritom neće morati natjecati za ta sredstva s drugim gradovima.

"Split će dobiti 55 milijuna eura u novoj financijskoj perspektivi u ITU mehanizmu, za što se neće morati natjecati s drugim gradovima, nego ta sredstva idu isključivo Gradu Splitu i pripadajućim općinama", rekao je Plenković na svečanoj sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije.

Naglasio je kako će sredstva za gradove središta županija biti dio Vladine politike ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske.

Plenković je istaknuo kako Sabor u četvrtak usvaja set od devet poreznih zakona koji će zacementirati politiku fiskalne autonomije jedinica lokalne samouprave.

"Ovaj paket zakona ne samo da će omogućiti da svi u Hrvatskoj mogu imati veće plaće, nego će delegirati političku odgovornost čelnika lokalne samouprave i predstavničkim vijećima omogućiti odluke o manjem ili višem porezu na dohodak, a to znači manju ili veću plaću", kaže Plenković.

Također je ustvrdio da će po dolascima i noćenjima ovogodišnja turistička sezona biti na razini 2019. godine, ali će prihodi biti daleko veći.

Poručivši kako je trenutno u Hrvatskoj "nikad veća zaposlenost, a nikad manja nezaposlenost", rekao je kako su prije 10 godina bila četiri zaposlena na jednog nezaposlenog, a sad je 16 zaposlenih na jednog nezaposlenog.

Dodao je da će Vlada financijski poduprijeti obnovu stadiona Poljud.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban rekao je da Vlada snažno podupire projekte u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u Dalmatinskoj zagori vide se prvi znakovi demografskog oporavka jer je ove školske godine upisano više prvašića nego ranijih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:33