NOVAC IZ EU FONDOVA

Split će dobiti gotovo 115 milijuna kuna za sanaciju odlagališta Karepovac

Iz splitske Gradske uprave poručuju kako se sanacijom želi poboljšati kvaliteta života na području Splita
 Jakov Prkic/Cropix

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odlučilo je u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projektu sanacije odlagališta komunalnog otpada Karepovcu dodijeliti nepovratno oko 114,8 milijuna kuna, priopćeno je u utorak iz Grada Splita.

Splitska Gradska uprava najavila je da će se o tome uskoro potpisati ugovor. Objasnila je kako je taj novac dodijeljen na temelju prijave Grada Splita na poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu nepovratnog novca iz EU fondova, koji je u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." objavljen u srpnju 2020.

Zamjenik splitskoga gradonačelnika Nino Vela izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne prijave za dodjelu tih financijskih sredstava koja će dati, kako se rekao, vjetar u leđa realizaciji strateškog projekta od velikog značenja za Split i građane.

"Projekt (sanacija Karepovca) je već u provedbi, prvu smo fazu završili mjesec dana prije roka u travnju ove godine, a financirali smo ga sredstvima Grada Splita i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Financijska potpora EU fondova iznimno je važna zbog nastavka projekta sanacije i integracije sustava gospodarenja otpadom odlagališta Karepovcem do njegova zatvaranja," istaknuo je Vela.

Iz splitske Gradske uprave poručuju kako se sanacijom odlagališta komunalnog otpada Karepovca želi poboljšati kvaliteta života na području Splita zbog smanjenoga štetnog utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje, razviti ekološki prihvatljiv integrirani sustav gospodarenja otpadom s poticanjem zasebnog prikupljanja korisnih sirovina, obrade i iskorištavanja preostaloga miješanog otpada te zbrinuti preostali otpad na odgovarajući način i u skladu sa zakonskom regulativom dok se ne otvori centar za gospodarenje otpadom Lećevica.

Sanacija će se provesti u sedam faza od kojih je prva, najveća, najvažnija i najneugodnija dovršena, a obuhvaćala je djelomični iskop, premještanje i konačno oblikovanje otpada na Karepovcu. Odluka o dodjeli nepovratnog novca dodatni je poticaj za realizaciju ostalih faza projekta koje će se provoditi u sljedećem razdoblju, a Grad Split namjerava sve završiti i prije službenog roka 31. prosinca 2023., ističe se u priopćenju Gradske uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 02:12