FORMIRANJE VLASTI

Split i Zadar bez čvrste većine: podrška ‘od projekta do projekta‘ i u Sisku, Samoboru, Zaprešiću

No, unatoč teškoćama, nitko ne dovodi u pitanje konstituiranje gradskih vijeća jer se nikome ne ide na izbore
Ivica i Marijana Puljak
 Nikola Vilić/Cropix

Programska suradnja - to je najčešće korišten termin koji smo čuli u razgovoru s niz čelnika i vijećnika lokalnih sredina i čini se da će se u više gradskih vijeća tako formirati većina. Bez službenih koalicija, ruke će se brojati od projekta do projekta i od odluke do odluke.

Tako će se vlast složiti u Splitu, gdje je za gradonačelnika izabran Ivica Puljak iz Centra, ali mu za većinu u Vijeću trebaju ruke Mosta, SDP-a i vijećnika Možemo!. Slična je situacija u Zadru, gdje ključeve vlasti u svojim rukama drži performer Enio Meštrović, u Sisku nezavisni Bojan Dadasović nije u dobrim odnosima s ponovno izabranom SDP-ovom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček, u Karlovcu HDZ ovisi o Domovinskom pokretu, kao i u Zaprešiću, gdje obje stranke imaju po šest mandata. HSS je, pak, izgubio vlast u Samoboru, gdje je pobijedila Fokusova Petra Škrobot, pa je moguće da će se dosadašnja oporba ujediniti protiv Beljakove stranke, ali je moguća i suradnja Fokusa i HSS-a.

Više scenarija

No, svi najavljuju konstituiranje Vijeća, jer se nikome ne ide na izbore. Naime, prema Zakonu o lokalnim izborima, Vijeće se konstituira izborom predsjednika, a ako to ne uspije u tri pokušaja u roku od tri mjeseca, slijede novi izbori za gradska vijeća. Gradonačelnik, pak, ostaje isti, pa je svima u interesu da se ipak nekako dogovore.

Nakon uvjerljive Puljkove pobjede formiranje Vijeća nije upitno i svih 18 vijećnika koji nisu iz HDZ-a i Kerumove stranke formirat će većinu - ali samo projektnu i programsku, bez potpisivanja službene koalicije.

To znači da će većinu u Vijeću imati Centar sa sedam vijećnika, SDP, Možemo! i Most s po tri vijećnika, a pridružit će im se i dva vijećnika s Nezavisne liste Mamić/Ramljak. U oporbi će ostati HDZ-ovih devet vijećnika i Kerumova četiri.

Budući da Most sa svoja tri vijećnika odlučuje o vlasti, nije isključeno da će njihov Ivica Grković biti novi predsjednik Vijeća.

HDZ-ov Branko Dukić ponudio je u Zadru Eniju Meštroviću projektnu koaliciju jer bez njegovih sedam mandata nema većine, ali je pitanje što će napraviti Meštrović - hoće li se nekome prikloniti ili će Zadrani na nove izbore. I HDZ i SDP moraju mu ponuditi mjesto predsjednika Vijeća, ali nije sigurno ni da će on to prihvatiti.

- Pa zar nije svima jasno u Zadru što će biti s nama?! Ja sam mislio da je sve jasno, jedni su govorili da smo svih sedam prodali HDZ-u, a drugi da je SDP digao kredit i sve nas kupio. Ali, ne bojte se, do idućeg vikenda mi ćemo obavijestiti javnost što ćemo napraviti i kako ćemo dalje postupati - kaže Meštrović.

U Sisku će troje vijećnika tek odlučiti što će napraviti. Dadasović kaže kako je jasno da je 70 posto građana reklo ne Ikić Baniček, ali moguća su oba scenarija - i da je podrže i da ostanu u oporbi.

Zanimljiva je situacija i u Samoboru, gdje nova gradonačelnica najavljuje razgovore sa svima. Tamo su HSS i SDP osvojili deset mandata, Fokus osam, HDZ dva, a nezavisna Irena Franceković jedan.

- Moguća je većina i bez HSS-a, ali razgovarat ću sa svima. Formalne koalicije me ne zanimaju, želim pozvati na projektnu suradnju koja je moguća ako netko podrži naše projekte - kaže Petra Škrobot iz Fokusa.

Nju su u drugom krugu podržali HDZ i Nezavisna lista, ali ipak kaže da je suradnja moguća i s HSS-om i sa SDP-om, koje je pobijedila na izborima za gradonačelnika.

- Ključno je da sjednemo svi zajedno i pokušamo dogovoriti kako će funkcionirati Vijeće. Treba zanemariti stranačke boje i raditi konstruktivno - najavljuje nova samoborska gradonačelnica.

Ključan DP

Novi-stari zaprešićki gradonačelnik, HDZ-ov Željko Turk, u Vijeću ima situaciju da HDZ i Domovinski pokret imaju po šest mandata, SDP četiri, Fokus dva, a nezavisni jedan, pa će biti ključno što će Škorina stranka odlučiti. A oni će, kako doznajemo, tek danas znati više.

- Kao gradonačelnik, imam čvrstu polaznu osnovu i ne sumnjam da ćemo stvoriti većinu koja će omogućiti daljnji razvoj grada i provedbu triju ključnih projekata, vrijednih milijardu kuna.

Više detalja imat ćemo u idućih nekoliko dana. Poznat sam po tome da uvažavam mišljenje drugih partnera i vjerujem čvrsto da do novih izbora neće doći - uvjeren je Turk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:23