AKADEMSKA SOLIDARNOST

Split: Studenti i profesori blokadom spriječili dolazak ministra Fuchsa na Senat

Oko dvije stotine okupljenih Vladi zamjera donošenje zakona koji bi zadirao u autonomiju Sveučilišta
Split, 200511.Sveucilisna knjiznica.Blokada i prosvjed nezadovoljnih studenata. Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

SPLIT - Inicijativa "Akademska solidarnost" okupila je oko dvije stotine studenata i profesora nezadovoljnih politikom ministra Radovana Fuchsa i oko 11:30 sati blokiralo ulaz u Sveučilišnu knjižnicu, u kojoj se u 13 sati trebao održati Senat Sveučilišta uz nazočnost ministra Radovana Fuchsa, piše Slobodna Dalmacija .

Na zgradi nasuprot knjižnice izvješen je veliki transparent „Znanje nije roba“, a okupljeni zamjeraju ministru donošenje novog zakona, kojim bi se zadiralo u autonomiju Sveučilišta.

Jedna od organizatorica prosvjeda i blokade Maja Miše rekla je kako su oni svoj cilj ovom blokadom ispunili, a potom je udarila po rektoru Ivanu Paviću.

- Naš rektor ima faraonske ovlasti . Ovu mu je treći mandat, on bi i četvrti da može. Dekani bi trebali na Senatu glasovati kako su odlučila fakultetska vijeća, a 10 splitskih fakultteta se izjasnilo protiv zakona. Ako dekani popuste pod političkim pritiskom, odgovarat će fakultetskim vijećima – poručila je.

Nešto prije podneva među prosvjednicima počela je kolati informacija da je ministar Fuchs odustao od dolaska u Split jer je jutros je snimljen u Zagrebu na početku simpozija u povodu 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, koja se na kraju pokazala točnom, ali razlozi nisu objašnjeni.

Originalni članak pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 11:23