DOBRA SEZONA

Split: U županiji izvrsni turistički rezultati, u zračnoj luci milijun putnika

Posebno ​je ​uspješan kolovoz bio u nautičkom turizmu Splitsko-dalmatinske županije kad je bilo 39.361 dolazak nautičara
Plaža Bačvice u Splitu


 
 Sasa Buric/Cropix

Splitsko-dalmatinska županija u kolovozu je ostvarila 93 posto noćenja iz rekordne 2019. godine, a splitska zračna luka je u srpnju i kolovozu dosegla milijun putnika, rekao je za Hinu direktor županijske turističke zajednice Joško Stella.

​Stella kaže da se u kolovozu turistički promet ​u županiji približio najboljim predpandemijskim godinama te je značajno popravio ukupan rezultat dosadašnjeg dijela godine. U ovogodišnjem kolovozu u ​toj županiji je ostvareno gotovo 93 posto noćenja iz 2019. Prema sustavu eVisitor, u komercijalnom smještaju u kolovozu u srednjoj Dalmaciji bilo je 813 tisuća gostiju, koji su ostvarili 5,2 milijuna komercijalnih noćenja.

​"​U odnosu na lanjsku godinu to je rast od 59 posto u dolascima i 45 posto u noćenjima. Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Poljske, Češke i Francuske., a najveći rast ostvario je Split sa 149.584 dolazaka i 578.394 noćenja što je rast od 210 posto u dolascima i 81 posto u noćenjima u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Makarska je sa 69.410 dolazaka i 444.358 noćenja u kolovozu ostvarila rast od 61 posto u dolascima i 55 posto u noćenjima, a zatim po ostvarenim dolascima i noćenjima slijede Omiš i Baška Voda​", kaže Stella​.

U komercijalnom smještaju u prvih osam mjeseci na području srednje Dalmacije po njegovim riječima boravilo je 1,85 milijuna turista, koji su ostvarili 11,1 milijun noćenja​pri čemu je ostvaren ​rast od 65 posto u dolascima i 52 posto u noćenjima u odnosu na lanjsku godinu.

Najviše gostiju u dosadašnjem dijelu godine došlo je iz Poljske, Njemačke, Češke, BiH i Francuske.

​"​Posebno ​je ​uspješan kolovoz bio u nautičkom turizmu Splitsko-dalmatinske županije pa je prema podacima eCrewa, bilo 39.361 dolazaka nautičara, uz rast od 26 posto i 312.847 noćenja nautičara, uz ​rast od 46 posto​ ​u odnosu na kolovoz prethodne godine. Najveći broj dolazaka i noćenja ostvaren je u Marini Kaštela, ACI marini Split i Marini Trogir. U nautičkom turizmu u kolovozu daleko najbrojniji gosti bili su iz Njemačke, slijede Austrijanci i nautičari iz SAD-a​", dodaje Stella​.

​Vrhunske rezultate je ostvarila i ​Zračna luka Split ​koja ​je dosegla brojku od milijun putnika što je u odnosu na 2020. godinu čak 220 tisuća putnika više. Ove godine je oporavak započeo u travnju, što se nastavilo i u sljedećim mjesecima​, a u srpnju je bilo više od 350 tisuća putnika ​dok je ​u kolovozu kroz splitsku zračnu luku prošlo gotovo pola milijuna putnika pa je u zadnjim danima kolovoza zračna luka Split zabilježila svog milijuntnog ovogodišnjeg putnika.

​"​S obzirom na to da će brojni avioprijevoznici u rujnu i listopadu nastaviti prometovati prema Splitu, a postoje najave nekoliko prijevoznika i za zimski red letenja, za očekivati je da će Split ove godine biti prvak Hrvatske po broju ostvarenih putnika. U Zračnoj luci Split u Kaštelima procjenjuju kako će ove godine dostići brojku od 1,4 milijuna putnika​", zaključio je Stella.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:56