NEOPREMLJENI

Splitska bolnica nema uvjete obaviti obdukciju nad maturanticom (17) koja je jučer preminula

Djevojka je bolovala od astme, a bila je pozitivna i na koronavirus te je u subotu prestala disati
 Nikola Vilić/Cropix

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, obdukcija 17-ogodišnje djevojke koja je u splitskom KBC-u preminula od komplikacija vezanih uz Covid - 19 neće biti, iz prostog razloga jer KBC Split nema adekvatnu obdukcijsku dvoranu za obavljanje obdukcije nad onim pacijentima koji su bili pozitivni na koronavirus.

Dakle, obdukcija bi u postojećim uvjetima samo dovela u opasnost obducenta i njegovog pomoćnika, usprkos činjenici da bi zasigurno imali propisanu zaštitnu odjeću.

Neprovjerene informacije

Jedina obdukcijska sala za obuduciranje pacijenata koji su bili pozitivni na Covid - 19 u Hrvatskoj postoji u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Drugim riječima, južno od Sv. Roka takvih obdukcijskih sala nema, pa bi u slučaju potrebe obduciranja nekog preminulog pacijenta, koji je bio pozitivan na Covid - 19, njegovo tijelo bilo potrebno transportirati u Zagreb. S obzirom na razne neprovjerene informacije, koje se mogu čuti u vezi smrti nesretne djevojke, pojavila se i ona kako je ona preminula i zbog tumora na mozgu. No takva informacija nije točna jer obavljenim pretragama je utvrđeno kako je ona preminula od svoje osnovne bolesti astme, čije je stanje dodato pogoršao koronavirus.

O tome su danas ispred KBC-a Split govorili i prof. dr. sc. Veselin Škrabić, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split i prof. dr. sc. Branka Polić, šefica Jedinice za intenzivno liječenje djece (JILD) Klinike za dječje bolesti.

- Adolescentica je primljena na Hitni interni prijam Križina zbog zastoja srca i disanja te je nakon uspješno provedene reanimacije smještena u JILD Klinike za dječje bolesti. Ona je imala pridružene kronične bolesti, a ustanovili smo da je bila i Covid pozitivna, rekao je dr. Škrabić.

image
Doc. dr. Branka Polić
HRT/screenshot

Potom se okupljenim novinarima obratila i dr. Polić.

- Po svim pravilima struke nastavljeno je liječenje u Zavodu za intenzivnu pedijatriju. Ona je stabilizirana hemodinamski, međutim, u nedjelju je u 14.45 sati, na žalost došlo do ovog nemilog događaja, odnosno smrti. Djevojka je imala i koronične bolesti, ali ne možemo zanemariti činjenicu da je bila i Covid pozitivna, rekla je dr. Polić.

Doktorica Polić nije htjela govoriti o tome smiju li ili ne djeca koja imaju astmu, odlaziti na nastavu u školu, s obzirom na prisustvo Covida.

Zastoj rada srca i pluća

- O tom djelu je svoje mišljenje već rekla epidemiološka služba i dane su preporuke. Dakle, o tim preporukama bi bilo neumjereno da ja govorim - rekla je dr. Polić.

Službeni uzrok smrti nesretne djevojke je zastoj rada srca i pluća, a novinare je zanimalo ima li u njenoj obitelji još pozitivnih slučajeva?

- Članovi obitelji su zdravi i u samozolaciji, rekla je dr. Polić

Novinare je zanimalo i pridržavaju li se na Klinici za dječje bolesti svih epidemioloških mjera i imaju li dovoljno "radne snage" za normalno funkcioniranje?

- Mi se pridržavamo svih preporuka koje vrijede za cijelu Hrvatsku, za pučanstvo, za sve bolnice. Strogo se držimo preporuka struke i Kriznog stožera. Služba je pokrivena i ona će funkcionirati u najboljoj mjeri, rekla je dr. Polić.

Na kraju su novinari saznali da je nesretna djevojka u subotu poslijepodne naglo dobila povišenu temperaturu i nažalost, s obzirom na njenu osnovu bolest i na naglo pogooršano stanje, ni brza intervencija Hitne pomoći, kao i liječnika u KBC Split, nije joj uspjela spasiti život. Također, novinari su htjeli doznati je li astma sama po sebi smrtonosna bolest, odnosno može li se od nje preminuti bez obzira ima li ili nema neka osoba Covid?

- Da astma nije bezazlena bolest najbolje govori i informacija da teški asmatski bolesnici znaju ponekad završiti i na respiratoru. Sve je moguće, rekla je dr. Polić.

U ovom trenutku na Klinici za dječje bolesti KBC-a Split, na svu sreću nema ni jedan pacijent pozitivan na koronavirus. U naporima da spase djevojci život iskazali su se, prema riječima dr. Polić i djelatnici Hitne pomoći iz Šestanovca, koji su prvi priskočili u pomoć i koji su djevojku dovezli do Križina.

- Djelatnici Hitne pomoći Šestanovac proveli su reanimaciju, u kolima Hitne pomoći. Čak je i jedna medicinska sestra, koja se tu zatekla, započela sa postupkom reanimacije i oni su uspjeli do Hitnog prijama Križina, u nekoliko navrata vratiti sve životne funkcije, no ona je ipak nažalost preminula, zakljuila je dr. Polić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:55