mons. Zdenko Križić

Splitska crkva ima novog nadbiskupa: Dolazi iz Like, evo svih podataka o tom karmelićaninu

Mons. Zdenko Križić dosadašnji je gospićko-senjski biskup

Mons. Zdenko Križić

 Jure Miskovic/Cropix

Novi splitsko-makarski nadbiskup je mons. Zdenko Križić, dosadašnji gospićko-senjski biskup, javlja Slobodna Dalmacija.

To će točno u podne objaviti Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj, a istovremeno će biti obznanjeno na tiskovnim konferencijama u Ordinarijatu u Splitu i u Gospiću.

Ovaj 110. po redu nasljednik svetog Dujma na katedri splitskih biskupa, krsnim i civilnim imenom Ivan, rođen je 2. veljače 1953. u Johovcu župa Foča, kod Doboja u Bosni i Hercegovini, stoji na mrežnim stranicama Gospićko-senjske biskupije.

Nakon završene srednje škole koju je pohađao kod otaca konventualaca u Zagrebu, nastavlja studij filozofije kod otaca karmelićana u Firenci, a potom studij teologije na Papinskom teološkom fakultetu "Teresianum" u Rimu.

image

Mons. Zdenko Križić

Jure Miskovic/Cropix

Prve redovničke zavjete u Redu Bosonogih karmelićana Braće Blažene Djevice Marije od Gore Karmela dao je 27. srpnja 1970. u Somboru uzevši ime Zdenko od Bezgrješnog Srca Marijina, a doživotne zavjete 16. srpnja 1976. u Zagrebu. Zaređen je za svećenika 26. lipnja 1977. u Zagrebu.

Nakon završenog teološkog studija nastavlja studij duhovnosti na Papinskom Institutu duhovnosti "Teresianum" u Rimu gdje, 1978. postiže magisterij o temi: "Biblijski likovi u djelima svete Terezije Avilske". Objavio je nekoliko članaka iz duhovnosti u revijama Posvećeni život i Bogoslovska smotra. Osim hrvatskog, dobro govori talijanski, a dostatno poznaje i španjolski jezik.

Prije imenovanja za biskupa, vršio je više odgovornih službi u svome redu, u dva je navrata bio Provincijal Hrvatske karmelske provincije te Generalni Vikar karmelskog Reda (2003.-2009.) u Rimu. Posljednja služba prije biskupstva bila mu je Rektor karmelićanskog međunarodnog zavoda "Teresianum" u Rimu (2012.-2016.)

Biskupom ordinarijem Gospićko-senjske biskupije imenovan je 4. ožujka 2016., a zaređen za biskupa 25. svibnja 2016. godine.

image

Mons. Zdenko Križić

Jure Miskovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. prosinac 2023 10:45