APEL GRAĐANIMA

Splitska epidemiologinja: ‘Oni koji su šmrkavi i kvaziprehlađeni neka ostanu kod kuće‘

Diana Nonković rekla je i kako eksplozija slučajeva preko noći pokazuje da omikron cirkulira u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Epidemiologinja Diana Nonković
 

 Nikola Vilic/Cropix

Omikron široko cirkulira na području Splitsko-dalmatinske županije gdje se u idućih desetak dana može očekivati porast zaraze, upozorila je u utorak voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Diana Nonković.

"Kroz narednih desetak dana ne očekujemo nikakvo smanjenje broja slučajeva, nego očekujemo još i porast", rekla je Nonković novinarima i napomenula da tomu pridonose i okupljanja za nedavne novogodišnje praznike, ocijenivši da će u idućih nekoliko dana epidemiološka situacija i u drugim dijelovima zemlje biti kao što je sada u ovoj županiji.

Istaknula je da je omikron, novi soj koronavirusa, u županiju stigao od ljudi koji su bili u afričkim zemljama, gdje se i pojavio.

image

Epidemiologinja Diana Nonković

Nikola Vilic/Cropix

Po kliničkoj slici koja prati omikron varijantu, kazala je, epidemiolozi pretpostavljaju da "ova eksplozija doslovno preko noći" i ovoliki porast slučajeva zaraze svjedoče o širokoj cirkulaciji omikrona u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nonković je navela da se uglavnom radi o mlađim ljudima zahvaćenih zarazom, a u nekoliko zadnjih dana bolest se prelijeva i na radnu populaciju starosne dobi do 57 godina.

Početak petog vala zaraze, trajat će kraće nego prethodni

Odgovarajući na novinarska pitanja izjavila je da se radi o početku petog vala zaraze.

"Ako bi se peti val širio ovakvom brzinom kao što se sada širi, onda će sigurno trajati kraće nego prethodni valovi", naglasila je.

Navela je da na području županije nema "nekih mikro žarišta" virusa, nego da je u posljednjih desetak dan bilo "bezbroj žarišta".

Nonković je pozvala građane da ne idu na velike proslave i ne druže se s velikim brojem ljudi, nego da se "svi skupa malo primirimo da prođe siječanj i da se opet vratimo u jednu mirniju fazu".

image

Epidemiologinja Diana Nonković

Nikola Vilic/Cropix

Nonković je pozvala građane s blagim simptomima da ne idu na testiranje samo da bi dobili covid potvrdu.

"Testiranje nije zbog toga da bi netko dobio covid potvrdu, nego je testiranje zbog epidemiološke situacije, da sačuvamo naš zdravstveni sustav. Da smanjimo preopterećenje liječnika koji rade s najugroženijima.Testiranje je predviđeno za one koji imaju ozbiljne simptome, svi oni koji su malo šmrkavi, kvaziprehlađeni, neka ostanu kod kuće. Nije nam prioritet covid potvrda, nego da ne ugrozimo nekoga svojim ponašanjem. Isto tako, postoji mogućnost cijepljenja, na taj se način isto može dobiti covid . Osoba koja ima blage simptome, poput prehlade, bitno je da ostanu kod kuće deset dana. Nije važno hoće li se testirati, nego da ostane u izolaciji", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:43