EPIDEMIJA TRAJE

Splitska infektologija dobila još potrebnih uređaja, donacije su vrijedne više od sto tisuća kuna

Ivić je kazao kako zahvaljujući oksigenatorima dvije trećine bolesnika koji bi završili na respiratoru ondje neće završiti
dr. Ivo Ivić
 Tom Dubravec/Cropix

Splitski su poduzetnici u srijedu Klinici za infektologiju donirali tri visokoprotočna oksigenatora i monitor vitalnih funkcija, vrijedne više od sto tisuća kuna.

Govoreći o vrijednosti uređaja, predstojnik te klinike dr. Ivo Ivić rekao je danas novinarima ispred bolnice kako zahvaljujući oksigenatorima gotovo dvije trećine bolesnika koji bi završili na respiratoru ondje neće završiti.

Istaknuo je da imaju mnogo donatora koji kupuju uređaje ili daju novac i materijal. Tako im je, primjerice, Brodosplit nedavno ispred ulaza u kliniku uredio strehu koja im je važna pogotovo kada pada kiša, te zato što od tamo ulaze u izolacijske boksove.

Sada imamo ukupno 18 oksigenatora, a trenutno je u bolnici osam osoba na respiratoru što je u odnosu na broj pacijenata vjerojatno najmanje u državi. Upravo su ti uređaji, koji su nam u početku bili otkriće, jako pomogli u liječenju", rekao je dr. Ivić i dodao da su donatori Antonio trade, Marina trade i Inecto te Sunčani Žnjan.

Govoreći o stanju na klinici, istaknuo je da su, kad je riječ o prijamu pacijenata, prošli one naporne gužve i da im je lakše raditi, no, dodao je, to ne znači da nema bolesnika jer ih imaju oko 150 na dan. Samo jučer ih je hospitalizirano 17, a postotak prijama je od 30 do 40 posto. Dodao je da bi prije među bolesnicima koji dođu na hitni prijam primili desetak posto.

Istaknuo je da smo još u epidemiji i da ne smijemo biti neozbiljni. Izvijestio je da cijepljenje ide izvrsno i da će se cjepivo brzo potrošiti, a vjeruje da će odaziv na cijepljenje iz dana u dan biti sve veći s obzirom na to da se moglo vidjeti da cjepivo nema nuspojava i da štiti pacijente.

"S današnjim danom je cijepljeno oko 200 ljudi, a dobili smo 300 doza. Do kraja tjedna ćemo sve potrošiti. Nove doze će najvjerojatnije stići u novoj 2021. godini", rekao je dr. Ivić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:53