‘NEMA OPRAVDANJA‘

Splitski antifašisti: ‘Pjevati okupatorske ustaške pjesme i poznavati ih ne može onaj tko to nije proučavao‘

‘Biti pod utjecajem alkohola ne može biti opravdanje. Pjevanje može biti nesvjestan, ali poznavanje istih je ipak dobrovoljan čin‘
Zdravko Roje
 Tom Dubravec/Cropix

Na današnji dan prije 76 godina Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju. Fašizam je pobijeđen i nikada se više vratio nije. Pet godina kasnije počinje europska integracija od strane francuskoga ministra vanjskih poslova Roberta Schumana s ciljem da rata između europskih država više ne bude.

- Slaveći ove dane, moramo se sjetiti i svih palih boraca zaslužnih za slobodu naše zemlje koji su doprinijeli što se Hrvatska našla na pobjedničkoj, savezničkoj i antifašističkoj strani. Bio je to izvor moderne Hrvatske kakvu imamo danas, a kakva je nastala nakon što smo obranili naše granice koje baštinimo od kraja Drugog svjetskog rata.

U Splitu za vrijeme antifašističke borbe je bilo prisutno 12.500 partizana te tek oko 50 ustaša i 45 četnika.

Antifašizam je civilizacijska vrijednost, poručuje predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UAAB) Splita, primarijus, doc. dr. sc. Zdravko Roje, dr. med., za Dalmatinski portal.

Dodaje kako ih izuzetno žalosti "kada nam se danas u Splitu, pod građane te civilizacijske dosege, a pod prizmom ‘novih antifašista’ žele provući i oni koji te vrijednosti u sebi doista i nemaju, ali se istima diče i ponose kao da su oduvijek dio njih".

- Pjevati okupatorske ustaške pjesme i poznavati ih u cijelosti ne može onaj tko to proučavao i izučavao nije. Biti pod utjecajem alkohola ne može biti opravdanje za takav čin, jer pjevanje može biti nesvjestan, ali poznavanje istih je ipak dobrovoljan čin. I za to opravdanja nema. Ako se to dogodilo i samo jednom, onda su to ‘crne rupe’, da se poslužimo znanstvenim rječnikom. Dobro znamo da je crna rupa pojava koja usisava svu materiju i sve pred sobom ne ostavljajući iza sebe mjesta za život. Baš kao i fašizam - rekao je Roje.

Podsjetimo nedavno je u javnost procurila snimka iz mlađih dana kandidata za gradonačelnika Splita Ivice Puljka na kojoj na jednom vjenčanju pjeva ustaške pjesme.

- Domovinski rat doživljavam kao osnovu moderne Hrvatske i isti sam prošao kao ratni kirurg koji je doktorirao na 1.226 stradalnika Domovinskog rata. U tom periodu sam radio u KBC-u Split, na južnom bojištu, oslobađanju Dubrovnika, te u susjednoj BiH, točnije Novoj Bili i Lašvanskoj dolini - nastavio je.

- Dok sam to činio kao doprinos stvaranju moderne Hrvatske, drugi su pjevali u sigurnosti svog doma i vraćali nas u duboku prošlost s ciljem proglašavanja nas gubitnicima i fašistima što hrvatski narod i Splićani nikada nisu bili - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:03