IVO IVIĆ

Splitski infektolog: Hrvatima mjere trebaju za odgoj, mi stariji moramo nametnuti da nas mladi slušaju

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split kazao je kako je sad vrijeme kad ni najuža obitelj nije sigurna da se okuplja
Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split
 Vladimir Dugandzic/Cropix

Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split i Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, gostovali su u Dnevniku HTV-a i govorili na koji način treba mijenjati mjere, očuvati radna mjesta i zdravlje.

Ivić je kazao kako primjenom relativno blagih i lako primjenjivih mjera čija ekonomska cijena nije visoka, dok je epidemija niskog intenziteta, može se postići izvrsna kontrola.

- Ako dođemo u situaciju u kakvoj smo sada, epidemija velikih razmjera, nažalost, samo strogim mjerama i strogim nadzorom moći ćemo staviti epidemiju pod kontrolu. Mi smo trenutno pred pitanjem - tko upravlja nama. Ne smijemo dozvoliti da epidemija upravlja s nama. Žao mi je ugostitelja, ali i zdravstvenih djelatnika koji moraju gledati patnju bolesnika. Nalazimo se pred ekonomskim i moralnim pitanjem - što dalje - kazao je Ivić.

Medak je komentirao kraće radno vrijeme noćnih klubova kao jednu od mjera te rekao kako se noćni klubovi nemaju što ni otvarati u ovoj situaciji.

- Njihovo predviđeno radno vrijeme je od 22 sata. Ovdje je Vlada iskoristila oblik da je skratila radno vrijeme, a nije ih zatvorila. Na taj način nije dužna ispoštovati naknade za njihove radnike, nego se ide prema obračunu, padu prometa. Tako ih je izigrala, dok za druge ugostiteljske objekte tih sat vremena dosta znači, prvenstveno svadbama - kazao je Medak.

Medak je kazao kako su konstantna otpuštanja radnika.

- Krećemo se od 3-4 tisuće radnika iz ugostiteljstva otpuštenih na nivou mjeseca, u zadnja 3-4 mjeseca - kazao je Medak.

Medak je kazao kako se Vlada igra čitavo vrijeme po pitanju mjera, umjesto da je napravila kao neke zemlje EU koje su zatvorile ugostiteljske objekte i dale 75 posto ukupnog prometa koji su ostvarili u istom periodu lani.

- Treba sačuvati zdravlje i svi članovi naše udruge poštuju mjere. Apeliram na sve ugostitelje da poštuju mjere. Ima puno ugostitelja koji ne poštuju mjere iz razloga što imaju najviši PDV na svijetu - kazao je.

Istaknuo je kako organizatori ilegalnih partyja nisu ugostitelji.

- To osuđujemo i očekujemo da se zatvore što prije jer to je nama nelojalna konkurencija - kazao je Medak.

Ivić je kazao kako razumije mlade ljude, ali ako trebaju stroge mjere za odgoj, onda trebaju stroge mjere za odgoj.

- Ne možete očekivati od mlade osobe da shvaća svu cjelinu života, on je nije doživio i ne shvaća je. Mi stariji moramo nametnuti da nas mladi slušaju. Dolazi vrijeme kad nas mladi trebaju slušati - naglasio je Ivić.

Medak je kazao kako očekuje kredite za likvidnost da ne dođe do blokada firmi te da se sačuva ekonomska vrijednost biznisa.

- Nije to velik iznos za koji bi se država zadužila a spasilo bi jako puno radnih mjesta. Radi se o 20-30 tisuća radnih mjesta i povezanih djelatnosti, koji su naši partneri. Ti krediti su jedini spas jer mi sad od banaka ne možemo dobiti kredite - kazao je Medak.

Ivić je istaknuo kako je sad vrijeme kad ni najuža obitelj nije sigurna da se okuplja.

- Ako djeci ne možete narediti da ne idu u školu, onda ni taj obiteljski krug više nije dovoljno siguran. Ne dolaze nam dani kad bismo se mogli opustiti u proslavama i okupljanima. To će imati skupu cijenu - kazao je Ivić u Dnevniku HTV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2021 17:17