GUP

SPLITSKI PODUZETNIK ŽELI GRADITI U VINOGRADSKOJ ULICI Morović: 'Nisam na vrijeme prenamijenio zemljište pa se našlo u amandmanima'

 Ante Čizmić / CROPIX

Među amandmanima na zagrebački Generalni urbanistički plan koji su povučeni sa zagrebačke Gradske skupštine je i amandman za prenamjenu građevinskog zemljišta u vlasništvu splitskog građevinskog poduzetnika Gorana Morovića.

Riječ je o 1800 kvadrata terena na raskrižju Vinogradske i Hercegovačke ulice za čiju je izmjenu iz namjene D (socijalna i javna plus poslovna) u M1 (stambena plus poslovna) amandman podnio Klub gradskih zastupnika Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti te Zelena lista.

- U mom vlasništvu to je zemljište već petnaestak godina, a kupio sam ga od splitske obitelji kojoj je ta zemlja nakon Drugoga svjetskog rata bila nacionalizirana te prije dvadesetak godina vraćena. Kako se molba za prenamjenu našla među amandmanima na Skupštini? Mojom pogreškom. Naime, kasno sam reagirao ne zatraživši od gradskih urbanista prenamjenu u vrijeme kad su sastavljane izmjene GUP-a. Nije točno da je riječ o terenu uz bolnicu Sestara milosrdnica jer je ona na sasvim drugom kraju ulice - pojašnjava Goran Morović.

Propisane procedure

Pitali smo ga koji je put da bi se prenamjena zemljišta našla među amandmanima.

- Jednostavno, naći ćete člana Skupštine koji će to predložiti. Takav je zakonski put, nema ničega sumnjivog. Tako se predlažu i amandmani u Saboru ili bilo kojem općinskom ili gradskom vijeću, s tim što je Zagreb iznimka jer je riječ ujedno i o županiji pa svaki zahtjev za izmjenu ide u Ministarstvo graditeljstva na odobrenje. Napomenut ću još kako Milana Bandića nikad nisam vidio niti upoznao, držao sam se propisane procedure i tako je ova molba stigla na Skupštinu - izjavio je poduzetnik Morović.

Dodao je i kako će prenamjenom, ako je bude, gradnja po M1 kakvu on traži biti manja u površini nego po sadašnjoj oznaci namjene D.

- Naime, namjena D predviđa gradnju od 10 do 15 tisuća kvadrata bruto površine, a namjena M1 gotovo upola manje, sedam tisuća kvadrata - navodi.

Nedavno je, poručuje, počeo i radove na uređenju tog terena.

- Od komunalaca sam dobio obavijest da trebam urediti prostor, odnosno pokositi travu, pa sam pokosio. Ništa drugo nije se radilo - ističe Morović.

Pitali smo ga također što će dalje poduzeti po pitanje promjene namjene za svoje zemljište u Vinogradskoj i je li razočaran ovakvim razvojem događaja.

Javni deponij

- S obzirom na to da za dosadašnju namjenu već desetak godina neuspješno tražim suinvestitora i ne mogu ga naći jer su planovi očito neusklađeni sa stvarnošću, a prostor je u međuvremenu pretvoren u javni deponij i bunjište, teško je reći da nisam. K tome, rezultat za gradski proračun je nula kuna. Pitanje je i je li Gradu u interesu imati neurednu ledinu ili urbanistički osmišljen i uređeni prostor. Morao sam stoga ući u zakonsku proceduru, a to su u Hrvatskoj amandmani, ma koliko taj pojam djelovao nesimpatično. Daljnji koraci bit će opet prema proceduri: predlagat ćemo izmjene po zakonskim propisima - zaključio je Morović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:30