NEPOZNANICE

SPLITSKI SPECIJALIST INFEKTOLOG O COVIDU-19 'Virus ima dva ekstrema koja ga čine drukčijim od gripe, a tri su stvari kod njega jako neobične'

 
Dr. Ivo Ivić, specijalist infektolog u splitskoj bolnici, inače i predstojnik Katedre za infektologiju Medicinskog fakulteta u Splitu
 Duje Klaric / CROPIX

Dr. Ivo Ivić, specijalist infektolog u splitskoj bolnici, inače i predstojnik Katedre za infektologiju Medicinskog fakulteta u Splitu, rekao je za tportal da koronavirus SARS-CoV-2 ima dvije izražene krajnosti - velik broj oboljelih, njih oko 80 posto, ima blagi oblik zaraze s malim ili nikakvim simptomima i virus se lako prenosi među ljudima koji se ne pridržavaju mjere socijalnog distanciranja.

- Ako ga usporedimo s gripom, navikli smo se da je u gripi daleko veći broj bolesnika s jasnim simptomima poput visoke temperature i kašlja nekoliko dana, nego u slučaju koronavirusa. Na taj način kod gripe već sama bolest djeluje donekle protuepidemijski jer bolesna osoba ostaje u kući i ne širi infekciju - objašnjava dr. Ivić.

- Druga neobičnost jest da virus, za mlađe i zdrave ljude tako dobroćudan, ako pogodi imunološki slabije osobe - a ponajprije ljude s kroničnim bolestima i visoke životne dobi - uzrokuje izuzetno tešku bolest i smrtnost koja je, kako sada izgleda, i deset puta veća nego smrtnost istih skupina ljudi zaraženih virusom gripe. Što se virus slobodnije širi, izglednije je da će ova osjetljiva skupina biti zahvaćena u većem broju, što onda rezultira i velikim umiranjima kakva smo vidjeli u Italiji ili Španjolskoj, koje očito nisu provodile dostatne mjese socijalne distance - dodao je Ivić za tportal.

Ivić je potom rekao da nije poznato ni koliko dugo traje period u kojemu zaražene osobe mogu širiti virus.

- Da, to je treća neobičnost - produženo izlučivanje virusa i nakon što se povuku simptomi, pa čak i ako se radilo o infekciji bez simptoma. Koliki će se udio inficiranih ponašati na ovaj način, još uvijek nije poznato i za to će biti potrebna opsežnija populacijska istraživanja, ali i više iskustva s ovom bolesti - pojasnio je.

Kada je riječ o težini oboljenja i duljini trajanja simptoma, ovaj liječnik splitske bolnice kaže da se oboljeli od Covida-19 mogu podijeliti u tri skupine.

- U prvu ulaze oni koji imaju vrućicu bez upale pluća, a potom su tu bolesnici s upalom pluća bez potrebe za nadoknadom kisika ili im je kisik kratko potreban te bolesnici s teškom upalom pluća kojima je potreban respirator za održavanje života. Trajanje simptoma u prvoj skupini je od tri do pet dana, u drugoj skupini od jedan do dva tjedna, a u trećoj skupini tri i više tjedana, uz visoku smrtnost - rekao je Ivić.

- Trajanje simptoma i izlučivanje virusa ne moraju se vremenski pratiti, osobito u ovoj najtežoj kategoriji bolesnika koji mogu prestati izlučivati virus, ali još uvijek biti teško bolesni jer su teške upale pluća u velikoj mjeri posljedica imunološkog odgovora koji je virus prethodno pokrenuo te koji može trajati i nakon nestanka virusa. Osim toga, vrlo je izgledno da ćemo u nekih bolesnika moći govoriti o trajnom oštećenju plućne funkcije nakon što ozdrave od akutne faze bolesti, odnosno infekcije - zaključio je Ivić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:18