SLUČAJ KUŠČEVIĆ

Splitski sud odbio prijedlog suoptuženika bivšeg HDZ-ovog ministra za izdvajanje dokaza

Nakon što je objavljeno da je protiv Kušćevića Uskok podigao optužnicu on je medijima izjavio kako nije niti malo zabrinut
Lovro Kuščević, bivši HDZ-ov ministar
 Bruno Konjevic/Cropix

Splitski Županijski sud ​odbilo je prijedlog suoptuženika bivšeg ministra Lovre Kuščevića koji je tražio izdvajanje dokaza za koje smatra da su prikupljeni nezakonito, a na tu odluku moguća je žalba.

Optužno vijeće u četvrtak je trebalo donijeti odluku o osnovanosti optužnice protiv bivšeg HDZ-ova ministra Kušćevića, ​no kako je jedan od njegovih suoptuženika tražio izdvajanje dokaza sjednica je prekinuta.​

​Nakon što je odbijen prijedlog za izdvajanjem dokaza optuženik na nju može uložiti žalbu o kojoj će odlučivati viši sud, a poslije odluke o zakonitosti dokaza optužno vijeće može odlučivati o osnovanosti optužnice.

​Uskokova optužnica uslijedila je nakon istrage pokrenute u rujnu 2019. dva mjeseca nakon što je Kuščević podnio ostavku na ministarsku dužnost.​ Otkriveno je među ostalim da je Kuščević kao općinski načelnik inicirao izmjenu prostornog plana kako bi svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te da je šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana.

Istraga je naknadno dva puta proširivana pa su uz Kuščevića optuženi i njegova supruga Zorana Kuščević, šogor Ivica Žuvić, bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća Svemir Obilinović i splitski poduzetnik Ante Marinović.

Optužnica protiv šestorice je podignuta zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na to nedjelo, primanje mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja na prouzročenje stečaja te sprječavanje dokazivanja.

Osim za prenamjene zemljišta, izmjene prostornog plana od kojih je samo Kuščević imao koristi, dodjeljivanje POS-ovog stana šogoru, tužiteljstvo ga tereti i za mito te nezakonitosti s nekretninama.

Nakon što je objavljeno da je protiv Kušćevića Uskok podigao optužnicu on je medijima izjavio kako nije niti malo zabrinut te da jedva čeka dokazati svoju nevinost pred sudom.

​Jučer se na sudu pojavio u pratnji svog odvjetnika Joška Čeha i tom prilikom okupljenim novinarima kratko rekao da očekuje fer i korektnu odluku optužnog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:45