DIVLJALI HSP-OVCI?

Spomen kosturnica ustaškim žrtvama u Veljunu opet na meti: Napisali slovo U, pomokrili se pa zapjevali!

 Mario Pušić/CROPIX

SLUNJ - Spomen kosturnica u koju su položene kosti 520 žrtava stravičnog ustaškog pokolja na Kordunu u svibnju 1941. po tko zna koji puta našla se na mati vandala. Na mramornoj ploči ispisanoj ćirilicom vandali su bijelim sprejem ispisali slovo "U" i u njemu znak križa, porušili i razbacali vaze sa cvijećem te lampione. Na obližnjoj kanti za smeće crnim sprejem ispisano je "HSP".

Karlovačka policija potvrdila je da je u subotu u 9.15 sati zaprimila telefonsku dojavu o događaju, te da je nakon obavljenog očevida utvrđeno da su nepoznate osobe grafit veličine 64x67 cm ispisale u petak između 8 i 9 sati, te da tragaju za počiniteljima.

Srpsko narodno vijeće priopćilo je kako se po spomen ploči i kosturnici i mokrilo. Pretpostavlja se su počinitelji bili putnici prema Čavoglavama gdje su slavili Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti.

Mještani nam pričaju da su iz autobusa čakovečkih registracija izašle osobe u crnim majicama na kojima je pisalo HSP-Čakovec, te da su na tlu razvukli hrvatsku zastavu sa šahovnicom koja počinje bijelim poljem te zapjevali. Nekoliko osoba došlo je do kosturnice i započelo s razbacivanjem lampiona i cvijeća, mokrenjem i šaranjem.

Sve je trajalo oko 20 minuta. Na mjestu događaja danas su intervenirali komunalni redari grada Slunja, no oni su samo pokupili razbacano, dok grafiti i dalje stoje tamo gdje im nije mjesto.

Ovaj spomenik često je na udaru vandala , a zanimljivo je da je ovo treći puta u posljednjih deset godina da se govor mržnje ispoljava - mokrenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:07